ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cea mai mare eclipsă solară din Europa în ultimii 16 ani va avea loc în luna martie

12:11 | 04.03.2015 Categorie: Externe

Chişinău, 4 mar. /MOLDPRES/. Pe 20 martie va avea loc o eclipsă totală de Soare, prima observabilă în Europa din ultimii 16 ani, relatează MOLDPRES cu referire la realitatea.net.

Durata eclipsei din acest an va fi de 2 minute şi 47 de secunde şi punctul total va fi înregistrat în zona de coastă a Insulelor Feroe. Data coincide cu echinocţiul de primavară din emisfera nordică. Eclipsa va avea loc în cursul dimineţii şi va putea fi observată partial în unele zone din Europa, Africa de Nord şi Rusia. 

O eclipsă solară totală are loc atunci cînd Luna se interpune între Pămînt şi Soare, blocînd lumina pentru un privitor dintr-un anumit punct de pe Terra. Imaginea strălucitoare a Soarelui este înlocuită timp de cîteva minute de silueta întunecată a Lunii. Totuşi, coroana Soarelui, mult mai strălucitoare decît Luna, rămîne vizibilă. Eclipsele totale sînt vizibile doar pe o fîşie îngustă de pe suprafaţa Pămîntului. Singurele zone populate de unde va putea fi observată cel mai aproape de punctul maxim sînt Insulele Feroe şi Svalbard. La Londra, Soarele va fi acoperit în proporţie de 84 la sută la ora 8.45 GMT, iar în Glasgow, Anerdeen şi Edinburgh în proporţie de 94%.

În România, eclipsa va putea fi observată parţial, Soarele urmînd să fie acoperit în proporţie de 50-60%. Următoarea eclipsă totală de Soare se va produce în anul 2026, pe 12 august.

 

 (Editor M.Cucu)

img15001419

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!