ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Guvernul Austriei a planificat mai multe proiecte de dezvoltare în sectorul mediului din R. Moldova

19:01 | 16.03.2015 Categorie: Societate

Chişinău, 16 mar. /MOLDPRES/. Agenţia Austriacă de Dezvoltare (ADA) a elaborat o nouă strategie de ţară pentru perioada 2015-2020 care prevede susţinerea R. Moldova în domeniul protecţiei mediului. Colaborarea în acest sector a  fost discutată astăzi în cadrul unei întrevederi a ministrului Mediului Sergiu Palihovici cu Gerhard Schaumberger, șeful Biroului de coordonare pentru cooperare tehnică al Austriei, comunică MOLDPRES.

Potrivit lui Gerhard Schaumberger, în noua strategie protecția mediului este considerată una din priorități. În perioada de referinţă  ADA intenţionează să contribuie la  implementarea capitolelor  „Mediul înconjurător” și  „Acţiuni climatice” din Acordul de Asociere R. Moldova-UE și să-și extindă portofoliul de proiecte de mediu în ţara noastră. Totodată, cu susţinerea Agenţiei austriece în 2015 urmează a fi lansat proiectul ”Suport în domeniul cadrului instituțional din sectorul apă și sanitație”  ce va avea o durată de 6-8 ani.

La rîndul său, Sergiu Palihovici a solicitat asistenţa ADA  în efectuarea analizei instituţionale în domeniu, implementarea Strategiei naţionale de mediu,  Strategiei privind adaptarea la schimbările climatice etc.

Parteneriatul dintre Ministerul Mediului și Agenția Austriacă de Dezvoltare se realizează în baza unui Acord între Guvernele R. Moldova şi Austriei, semnat la Viena în 2008. În perioada 2011-2015 Agenția austriacă a alocat Moldovei peste şapte mln de euro sub formă de asistenţă tehnică, granturi, contracte de bunuri şi lucrări.

(Reporter L. Grubîi, editor M. Jantovan)

 

img15001761

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!