ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În R. Moldova a fost deschis Oficiul naţional de consultanţă în silvicultură

12:57 | 19.03.2015 Categorie: Societate

Chişinău, 19 mar. /MOLDPRES/. Oficiul naţional de consultanţă în silvicultură din Republica Moldova a fost lansat astăzi la Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice (ICAS), informează MOLDPRES.

Deschiderea a fost marcată printr-un seminar pentru şefii subdiviziunilor Agenţiei de Stat “Moldsilva”, unde au fost examinate aspecte cu privire la consolidarea capacităţilor de gestionare a resurselor naturale locale.

Seminarul a fost axat pe prevederile programului internaţional în domeniul silviculturii ENPI FLEG II, implementat în ţara noastră cu susţinerea financiară a Uniunii Europene.

Vicedirectorul general al Agenţiei “Moldsilva”, Tudor Botnaru, a menţionat că Oficiul național de consultanță în silvicultură va avea misiunea prioritară de a asigura gospodărirea fondului forestier comunal prin aplicarea corectă și oportună a reglementărilor tehnice în domeniu. „Avem de realizat programul de împădurire 2014-2018 care prevede extinderea fondului forestier cu 13 mii de hectare. Pentru îndeplinirea acestei misiuni vom accepta apariţia pădurilor private, gestionate în conformitate cu Codul Silvic. Statul va avea doar de cîştigat dacă vor fi aplicate toate modalităţile legale şi sursele de finanţare pentru a avea un patrimoniu silvic durabil”, a specificat Tudor Botnaru.

La rîndul său, directorul ICAS, Dumitru Galupa, s-a referit la beneficiile programului ENPI FLEG II pentru sectorul silvic din R. Moldova. „Conform atribuţiilor asumate în cadrul acestui proiect, Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice a realizat în anul 2014 lucrări de amenajare a pădurilor comunale pe teritoriul a 11 autorităţi publice locale. Totodată, au fost întocmite materiale pentru elaborarea hărţilor în programul internaţional MapInfo, iar pe parcursul anului 2015 ne vom ocupa de amenajamentele silvice”, a relevat Dumitru Galupa.

Programul ENPI FLEG, actualmente în faza II, cu un buget de şase milioane de euro, este implementat în R. Moldova, Armenia, Georgia, Azerbaidjan, Ucraina, Belarus, Federaţia Rusă. În ţara noastră proiectul a fost lansat în anul 2009, fiind susţinut de Comisia Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate și Parteneriat, Banca Mondială în parteneriat cu Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii.  

(Reporter L. Grubîi, editor A. Răileanu)

img15001840

img15001840

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!