ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Instituţii din 20 de localităţi din sudul ţării au fost selectate pentru instalarea sistemelor bioenergetice

15:15 | 24.03.2015 Categorie: Regiuni

Chişinău, 24 mar. /MOLDPRES/.  20 de sate şi oraşe mici din regiunea de sud şi UTA Gagauz-Yeri au trecut prima etapă de selecţie în concursul de racordare a instituţiilor publice la sisteme de încălzire pe biomasă din fondurile europene ale proiectului Energie şi Biomasă. Comitetul de selectare  a admis recent 29 de scrisori de intenţie din cele 34 depuse în perioada de evaluare, comunică MOLDPRES.

În următoarele săptămîni  echipe de ingineri şi experţi ai Proiectului Energie şi Biomasă vor merge în localităţile  selectate şi vor organiza întruniri publice, la care vor prezenta obiectivele şi beneficiile programului. În urma acestor  consultări  vor fi create comitete locale  care vor elabora propunerile de proiect pentru conectarea instituţiilor publice la sisteme de încălzire pe bază de biomasă.

Din cele 29 de instituţii propuse pentru a fi conectate la sisteme moderne de încălzire cu biomasă majoritatea sînt şcoli şi grădiniţe  ce în prezent  folosesc cărbune, gaze naturale  și energie electrică. „Comunităţile optează pentru utilizarea energiei produse în R. Moldova, asigurîndu-se astfel  independenţa energetică a instituţiilor publice. Totodată, sînt  susţinuţi producătorii autohtoni  de biocombustibil, se creează  noi afaceri şi locuri de muncă”, a afirmat  managerul proiectului Energie şi Biomasă,  Alexandru Ursul.

Proiectul Energie şi Biomasă, actualmente în faza II, va fi realizat  în  perioada 2015-2017 şi are un buget  de 9,4  milioane de euro acordaţi de Uniunea Europeană şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.  Timp de trei ani urmează să fie instalate 80 de centrale termice pe bioenergie.

(Reporter L. Grubîi, editor M. Jantovan)

img15001955

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!