ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziţie consacrată criticului şi istoricului literar George Călinescu a fost vernisată la Chişinău

16:55 | 26.03.2015 Categorie: Cultură

Chişinău, 26 mar. /MOLDPRES/. Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu”  la Chişinău a organizat astăzi la Galeria la Rond din preajma Monumentului Ştefan cel Mare şi Sfânt din capitală vernisarea expoziţiei „George Călinescu – scriitor, istoric şi teoretician al literaturii române”, comunică MOLDPRES. 

Alcătuită din 20 de bannere, expoziţia conţine fotografii, date biografice, articole, fragmente de proză, poezii, texte critice, aprecieri ale criticilor etc. şi este dedicată comemorării marelui scriitor, de la trecerea căruia în eternitate s-au împlinit recent 50 de ani. 

Solicitat de MOLDPRES, directorul ICR, Valeriu Matei a afirmat că instituţia pe care o conduce a încercat să  cuprindă în această expoziţie toate etapele vieţii şi creaţiei marelui critic şi istoric literar. Potrivit sursei citate, opera lui George Călinescu rămîne a fi drept un model pentru cei care vor să profeseze literatura, critica literară şi filozofia. 

La rîndul său, directorul adjunct ICR, scriitorul ieşean Nichita Danilov  a spus că se mîndreşte cu faptul că monumentala operă a lui George Călinescu „Istoria literaturii române de la origini pînă în prezent” a fost scrisă la Iaşi.  „A scris-o într-o casă care urmează a fi recuperată.  Din păcate, sînt puţine date despre scrierea acestei lucrări. G. Călinescu este scriitorul total, opera căruia trebuie să fie valorificată şi studiată  de către generaţiile de azi şi cele viitoare”, a subliniat Nichita Danilov.  

Expoziţia va fi deschisă timp de o lună. 

George Călinescu s-a născut la 19 iunie 1899 la Bucureşti. A absolvit Liceul „Gheorghe Lazăr” şi Facultatea de Litere şi Filozofie a Universităţii din acest oraș. A fost profesor de limba italiană la diverse licee bucureştene, apoi pleacă la Roma pentru doi ani, cu o bursă oferită de Academia di Romania, instituţie de propagandă culturală românească. A activat în calitate de profesor la Universitatea din Iaşi şi la cea din Bucureşti. În 1946 este ales deputat în Parlamentul României, fiind reales în toate legislaturile pînă la trecerea în eternitate.  În 1949 devine membru al Academiei Române. S-a stins din viaţă la 12 martie 1965. 

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img15002029

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!