ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Primul echipaj de astronauţi care va petrece un an pe ISS a sosit pe avanpostul spaţial

12:30 | 28.03.2015 Categorie: Externe

Baikonur, 28 mar. /MOLDPRES/. O capsulă Soyuz cu trei astronauţi la bord s-a conectat cu succes,  sîmbătă, la Staţia Spaţială Internaţională (ISS), transmit agenţiile internaţionale de presă, citate de MOLDPRES.

Doi dintre membrii echipajului vor rămîne pe avanpostul spaţial 342 de zile, cea mai lungă perioadă neîntreruptă de la lansarea ISS.

Capsula Soyuz (misiunea TMA16M), avînd la bord un echipaj format dintr-un astronaut american, Scott Kelly, şi doi cosmonauţi ruşi, Ghenadi Padalka şi Mihail Kornienko, a fost lansată vineri seară, la ora 19.42 GMT, de pe cosmodromul din Baikonur, Kazahstan, şi s-a conectat cu succes la ISS sîmbătă, la ora 01.33 GMT, potrivit imaginilor difuzate în direct de televiziunea NASA.

Echipajul din capsula Soyuz a fost întîmpinat la bordul staţiei de cei trei membri ai echipei din prezent a ISS, americanul Terry Virts (actualul comandant de bord), rusul Anton Shkaplerov şi italianca Samantha Cristoforetti, de la Agenţia Spaţială Europeană. Virts şi colega sa italiană se vor întoarce pe Terra în luna mai, scrie Mediafax.

Scott Kelly, în vîrstă de 54 de ani, şi Mihail Kornienko, în vîrstă de 51 de ani, vor reveni pe Terra, însă, abia în martie 2016, iar aceasta va fi cea mai îndelungată perioadă neîntreruptă petrecută pe ISS de la primul ei vizitator, în 2000.

Cosmonautul rus Valeri Poliakov deţine recordul pentru cel mai îndelungat sejur pe orbită, cu peste 14 luni consecutive petrecute la bordul fostei staţii spaţiale Mir, între 1994 şi 1995.

 

/Editor M.Cucu/

 

img15002084

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!