ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Pavel Cebanu a împlinit 60 de ani

12:36 | 28.03.2015 Categorie: Sport

Chişinău, 28 mar. /MOLDPRES/. Președintele Federației Moldovenești de Fotbal (FMF), Pavel Cebanu, a împlinit astăzi 60 de ani, relatează MOLDPRES.

Pavel Cebanu s-a născut pe 28 martie 1955 la Reni (Ucraina). Tatăl său, Gheorghe, un mare împătimit al fotbalului - venea frecvent de la Reni la meciurile de acasă ale echipei Nistru Chișinău, decedînd după unul din ele într-un accident rutier în drum spre casă - i-a dăruit mereu mingi pe care le-a tot gonit și îmblînzit de mic în curtea casei părintești. Așa Pavel a ajuns să fie legitimat, fiind încă un băiețandru, la echipa din orașul natal, Locomotiva Reni. Grație tehnicii sale impecabile a fost depistat la un turneu al feroviarilor de antrenorul chișinăuian Valentin Mirgorodschi și adus la Liceul Internat Republican cu Profil Sportiv din capitală. A urmat perioada Nistru (1972-1986) unde a jucat mijlocaș de bandă, strălucind cu fente tehnice de excepție, fapt pentru care suporterii l-au supranumit cu drag ”Ze Maria” (fotbalist brazilian, campion mondial).

A evoluat pentru clubul chișinăuian în 341 de meciuri, marcînd 45 de goluri. Cu primul indice a intrat în Top-10 al jucătorilor care au disputat peste 300 de partide pentru echipa Nistru, fiind al patrulea la acest capitol. Putea fi și primul, dar în cei 14 ani de fotbal de performanță a fost nevoit să suporte peste zece intervenții chirurgicale.

După încheierea carierei de jucător a antrenat echipele Nistru, care a devenit apoi Zimbru, Amocom Chișinău, Speranța Nisporeni, Olimpia Satu-Mare (România).

În 1997 a fost ales președinte al FMF. În noua postură a acordat o atenție deosebită bazei tehnico-materiale a fotbalului, finisînd mai întîi lucrările la sediul FMF. Ma tîrziu a dat în folosință Centrul de pregătire a loturilor naționale de la Vadul lui Vodă, a dirijat instalarea a circa 300 de terenuri de minifotbal în diferite localități ale țării, iar anul curent a inaugurat complexul polivalent ”Arena Futsal FMF” de la Ciorescu (Criuleni). 

Pavel Cebanu este membru al Comitetului UEFA, posesor al titlului onorific ”Om Emerit”. A fost decorat cu ordinele ”Gloria Muncii” (2000), ”Ordinul de Onoare” (2010), Ordinul Bisericii Ortodoxe din Moldova „Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfînt” de gradul II (2010).

Fiul lui Pavel Cebanu, Ilie Cebanu, este portarul echipei ruse Mordovia Saransk și al selecționatei Moldovei.

(Reporter I. Robu, editor L. Alcază)

img15002086

img15002086

img15002086

img15002086

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!