ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi şi-a încheiat turneul la Chişinău

12:44 | 29.03.2015 Categorie: Cultură

Chişinău, 29 mar. /MOLDPRES/. Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi şi-a încheiat ieri turneul la Chişinău, pe care l-a efectuat în perioada 27-28 martie în cadrul proiectului „Reuniuni teatrale”, organizat în parteneriat cu Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din capitala R. Moldova, informează MOLDPRES.

În prima zi, teatrul ieşean a prezentat pe scena Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” spectacolul „Iaşii în Carnaval” de Vasile Alecsandri în regia lui Alexandru Dabija (unde a fost implicată şi orchestra „Zece prăjini”) şi în cea de-a doua – spectacolul ”Acasă, în miezul verii” de Tracy Letts în regia lui Claudiu Goga. Publicul chişinăuian a urmărit cu o mare atenţie ambele spectacole, fiecare reprezentaţie finalizînd cu explozii de aplauze.

Solicitat de MOLDPRES, directorul general al Naţionalului chişinăuian, Petru Hadîrcă, a afirmat că turneul teatrului ieşean este un răspuns la vizita din 24-25 ianuarie a Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” la Iaşi,  unde a prezentat pe scena celei mai vechi clădiri de teatru din România două spectacole: „Hronicul Găinarilor” după Aureliu Busuioc şi „12 scaune” după Ilf şi Petrov, ambele în regia sa.

„Proiectul a fost lansat în decembrie 2014. Acest parteneriat constituie o deschidere de relaţii de prietenie între cele două teatre naţionale: Iaşi şi Chişinău. La Iaşi am jucat spectacolele cu săli arhipline, fiind răsplătiţi cu aplauze îndelungate. Ne dorim ca această tradiţie să aibă continuitate şi să devină un eveniment simbolic”, a menţionat Petru Hadîrcă.

La rîndul său, directorul Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi, Cristian Hadji-Culea, şi-a exprimat satisfacţia pentru faptul că actorii ieşeni s-au bucurat de o primire călduroasă din partea spectatorilor din R. Moldova. „Am venit de mai multe ori la Chişinău. Părinţii mei s-au născut aici, iar bunicul meu e înmormîntat la Cimitirul Central din capitala R. Moldova. Sper că acest schimb de turnee să devină o tradiţie şi noi vom veni în fiecare an la Chişinău, iar actorii basarabeni – la Iaşi”, a mai spus Cristian Hadji-Culea.

Solicitat de agenţie, actorul şi regizorul Emil Gaju a afirmat că a vizionat ambele spectacole ale teatrului ieşean. „Spectacolul „Acasă, în miezul familiei” este de o ţinută excepţională. Spre regret, teatrul psihologic se practică foarte rar, deoarece un spectacol de acest gen necesită, în primul rînd, o muncă îndelungată. În al doilea, nu fiecare actor, chiar înzestrat, poate explora un material de asemenea dificultate. Din păcate, noi subapreciem publicul, crezînd că el nu poate înţelege un astfel de material, prea alambicat şi sofisticat, dar tăcerea încordată şi atenţia cu care spectatorii au privit spectacolul de ieri ne dovedeşte contrariul. Înseamnă că şi teatrul psihologic, teatrul profund, teatrul de idei are locul său în arealul teatral al oricărei ţări şi în orice timp”, a constatat Emil Gaju.

Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi a fost înfiinţat în 1840, sub direcţiunea lui Costache Negruzzi, Vasile Alecsandri şi Mihail Kogălniceanu, conducerea trupei româneşti fiind asigurată de Costache Caragiali. În prezent, trupa este alcătuită din 36 de actori, 2 regizori şi 2 scenografi alături de compartimente manageriale, administrative şi tehnice şi de alţi numeroşi colaboratori şi invitaţi pe proiect teatral. Numărul premierelor pe stagiune variază (8-10 titluri), lor adăugîndu-li-se reluările spectacolelor de succes.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază) 

img15002091

img15002091

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!