ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ministerul Mediului a anunţat planul de activitate pentru anul 2015

13:54 | 22.04.2015 Categorie: Societate

Chişinău, 22 apr. /MOLDPRES/. Ministerul Mediului a stabilit pentru anul 2015 mai multe obiective care trebuie realizate urgent, iar prioritare sînt cele ce ţin de reforma instituţională, racordarea cadrului normativ de profil la legislaţia europeană, educaţia ecologică, reforma fiscală de mediu ş.a. Despre aceasta a anunţat astăzi, într-o conferinţă de presă, ministrul de resort Sergiu Palihovici, informează MOLDPRES.

„Reforma instituţională este necesară pentru a elimina suprapunerile funcţionale şi a separa atribuţiile de elaborare a politicilor de mediu, de implementare a acestora şi cele de control. În acest sens urmează a fi formată o Agenţie de Mediu cu trei filiale regionale (Nord, Centru şi Sud). Totodată, va fi elaborat un proiect de delimitare a funcţiilor Agenţiei de Stat „Moldsilva”, care va asigura doar gestionarea sectorului forestier, trecînd în subordinea directă a ministerului”, a menţionat Sergiu Palihovici.

În altă ordine de idei, ministrul s-a referit la reforma fiscală de mediu. „Vom insista asupra revizuirii sistemului de taxe ecologice şi ajustarea acestuia în conformitate cu angajamentele din Acordul de Asociere R. Moldova – Uniunea Europeană. În acelaşi timp, vom întreprinde toate măsurile ca activitatea Fondului Ecologic Naţional să fie eficientă şi transparentă”, a subliniat Palihovici.

În context, oficialul a relevat că vor fi acceptate spre finanţare doar proiectele de real folos pentru sectorul ecologic şi care vor include neapărat componenta sanitaţiei.    

“Asigurarea cu apă şi canalizare, gestionarea deşeurilor şi substanţelor chimice, conservarea biodiversităţii sînt, de asemenea, domenii importante care pot fi susţinute dacă vom pune accent pe educaţia ecologică. Or, pentru a face viabile chiar şi cele mai ambiţioase programe de mediu va fi nevoie de un parteneriat strîns între minister, organizaţiile neguvernamentale de profil, mediul academic, administraţia publică locală şi sectorul privat. Altminteri, R. Moldova riscă să se transforme într-o mare groapă de gunoi”, a conchis ministrul Mediului.

(Reporter L. Grubîi, editor A. Răileanu)

img15002591

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!