ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Distinsul actor Vladimir Cobasnean a fost omagiat la cea de-a 80-a aniversare

09:34 | 23.04.2015 Categorie: Cultură

Chişinău, 23 apr. /MOLDPRES/. Distinsul actor Vladimir Cobasnean a fost omagiat  în cadrul unei serate festive cu genericul „Un popas la poarta amintirilor”, care a avut loc ieri la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”, informează MOLDPRES.

În mesajul său de felicitare preşedintele Uniunii Teatrale din Moldova Alexandru Grecu a menţionat că pe parcursul a şase decenii Vladimir Cobasnean a jucat peste 100 de roluri şi a regizat zeci de spectacole.

„În calitate de profesor la Institutul de Arte, precum şi la alte instituţii de profil, a instruit şi educat generaţii de actori. Mi-a fost şi mie dascăl şi m-a învăţat să iubesc teatrul, să muncesc foarte mult, indiferent de salariu, pentru că cel care munceşte pînă la urmă va fi răsplătit. Majoritatea membrilor UNITEM sînt discipolii săi”, a remarcat  Alexandru Grecu.

Prezent la eveniment, viceministrul Culturii  Gheorghe Postică a subliniat că Vladimir Cobasnean face parte din constelaţia teatrului nostru naţional, un teatru care  a dus spectacole în multe sate din ţară.  În calitate de director al Teatrului Etnofolcloric „Ion Creangă”, unde a muncit mai bine de două decenii,  a revigorat tradiţiile noastre culturale. Este un model de jertfire pentru promovarea culturii naţionale”, a menţionat viceministrul.

Vladimir Cobasnean s-a născut la 22 aprilie 1935 în satul Cuizăuca,  raionul Rezina. În 1962 a absolvit Conservatorul de Stat „Gavriil Musicescu”, Facultatea Artă Teatrală. Şi-a început activitatea artistică în anul 1954 la Teatrul de Păpuși „Licurici”, după care se înscrie în trupa de balet a Teatrului Muzical-Dramatic „A. S. Pușkin”. Din 1990 este actor la Teatrul Epic de Etnografie și Folclor „Ion Creangă”, iar mai tîrziu devine director al Casei Actorului. În prezent este actor la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”. Este deţinător al titlului onorific „Maestru în Artă” şi al medaliei „Meritul Civic”.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img15002605

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!