ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

OSCE va susţine în UTA Gagauz-Yeri proiecte de asistenţă a multilingvismului

12:09 | 23.04.2015 Categorie: Regiuni

Chişinău, 23 apr. /MOLDPRES/.  Mai multe subiecte, inclusiv  susţinerea multilingvismului în UTA Gagauz-Yeri au fost discutate ieri în cadrul unei întrevederi a başcanului autonomiei Irina Vlah cu Înaltul Comisar pentru Minorităţi Naţionale al OSCE, Astrid Thors, care a întreprins o vizită de lucru la Comrat, transmite MOLDPRES cu referire la Serviciul de presă al administraţiei regiunii.

Oficialul european a menţionat  că Misiunea  OSCE din R. Moldova a întreprins un şir de măsuri în vederea organizării cursurilor de limbă română pentru funcţionarii de stat din autonomie. Totodată, Astrid Thors a specificat că la 1 mai  OSCE va lansa în UTA Gagauz-Yeri un proiect susţinut de Guvernul Germaniei. Programul prevede predarea limbii găgăuze atît pentru discipolii unei grădiniţe de copii, cît şi pentru părinţii acestora.

La rîndul său, Irina Vlah a subliniat că problema studierii limbii de stat în regiune a fost discutată cu conducerea ţării. „Ne-am dori ca la nivel de Guvern să fie aprobat un program de instruire pentru cetăţenii care nu vorbesc limba de stat. Pentru aceasta este necesar ajutorul partenerilor de dezvoltare, dar sperăm că iniţiativa în cauză va fi realizată”, a precizat başcanul.

În altă ordine de idei, Înaltul Comisar a informat că OSCE a elaborat o Strategie pentru integrarea minorităţilor naţionale în R. Moldova, care are menirea să susţină  Guvernul ţării în acest domeniu.

(Reporter L. Grubîi, editor M. Jantovan)

 

img15002617

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!