ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Noaptea Europeană a Muzeelor va fi organizată anul acesta la Chişinău pe 16 mai

18:07 | 13.05.2015 Categorie: Cultură

Chişinău, 13 mai. /MOLDPRES/. Ministerul Culturii a elaborat un vast program de activităţi dedicate Nopţii Europene a Muzeelor, ediţia a XI-a, care în 2015 va fi sărbătorită pe 16 mai şi Zilei Internaţionale a Muzeelor, marcată în fiecare an pe 18 mai, informează MOLDPRES.

Potrivit organizatorilor, evenimentul are drept scop incursiunea în timp a publicului iubitor de istorie și muzeografie.

Ministrul Culturii, Monica Babuc, a afirmat că spectatorii vor avea parte de multe surprize oferite de Ministerul Culturii, sub patronajul căruia se desfăşoară evenimentul dedicat Zilei Internaționale a Muzeelor și Nopții Europene a Muzeelor.

Printre acestea, a subliniat oficialul, se numără turul ghidat al muzeelor din Chișinău, în cadrul căruia se va face „ocolul circular” al celor mai importante muzee din Chișinău, jocul intelectual “Muzeele pentru o societate durabilă” și concursul City Quest. De asemenea, Monica Babuc a afirmat că inaugurarea evenimentului va avea loc la Muzeul Național de Artă al Moldovei, unde vor fi oferite diplomele Ministerului Culturii celor mai buni muzeografi pentru activitate deosebită și Trofeul Ministerului Culturii pentru cel mai bun muzeograf al anului.

La ediția din acest an, persoanele interesate de istorie, lectură și muzeografie vor putea participa la mai multe competiții, în urma cărora câștigătorii se vor alege cu premii. În cadrul evenimentului „Noaptea Europeană a Muzeelor” vor evolua diverși artiști autohtoni, momentul culminat fiind concertul susținut de marele violoncelist Marin Cazacu.

Solicitat de agenţie, directorul Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei, Eugen Sava, a menționat că la instituţia pe care o conduce, pe 16  mai, vor avea loc mai multe acţiuni culturale. „Evenimentele vor începe la ora 11.00 cu un recital de acordeon şi de chitară, după care va fi vernisată expoziţia „Opera lui Voltaire – ediţie inedită în colecţia Bibliotecii Ştiinţifice Medicale a USMF „Nicolae Testemiţanu”. În aceeaşi zi, la ora 13.00 va fi lansat catalogul „Icoane mariale din secolele XVII-XX din patrimoniul Muzeului Naţional de istorie a Moldovei”, autoare – Adelaida Chiroşca, apoi la 13.30 va avea loc vernisajul  expoziţiei de icoane din colecţia muzeală cu genericul „Candelă nestinsă a credinţei”, a precizat Eugen Sava.

Ziua Internațională a Muzeelor se sărbătorește în fiecare an din 1977 din inițiativa Ministerului Culturii francez și comunitatea muzeografică internațională. În ţara noastră se celebrează de 11 ani, prin evenimentul „Noaptea Europeană a Muzeelor” și are loc în cea mai apropiată sîmbătă de 18 mai.

În Republica Moldova există șase muzee naționale care cuprind 11 filiale, în cadrul cărora sînt expuse aproximativ 800 mii de piese muzeistice de o valoare foarte importantă.

Potrivit ministrului Culturii Monica Babuc, la ediţia din 2014, la Noaptea Europeană a Muzeelor au fost peste 43 de mii de vizitatori sau de două ori mai mult decît în 2013.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază) 

img15003168

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!