ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Consiliul Concurenţei a prezentat într-o conferinţă publică raportul de activitate pentru anul 2014

14:59 | 02.06.2015 Categorie: Economie

Chişinău, 2 iun. /MOLDPRES/. Raportul de activitate al Consiliului Concurenţei pentru anul 2014 a fost prezentat astăzi într-o conferinţă publică. „A fost primul an cu adevărat funcţional pentru Consiliu, graţie faptului că a fost adoptat cadrul legislativ în corespundere cu standardele UE, consolidată capacitatea instituţională”, a declarat Viorica Cărare, preşedintele Consiliului Concurenţei (CC), relatează MOLDPRES

„Doar o competiţie loială, doar o economie care se dezvoltă după reguli, conform unor standarde acceptate de toţi poate creşte în mod sustenabil. Şi Consiliul Concurenţei şi-a făcut apariţia cu o oarecare întîrziere din punctul vedere al dezvoltării economiei noastre naţionale, dar într-un mod foarte vizibil”, a declarat vicepremierul Victor Osipov.

Potrivit viceprim-ministrului, „este foarte important să ne aliniem la standardele recunoscute ale domeniului, să ne învăţăm să le aplicăm în condiţiile Republicii Moldova, dar nu mai puţin important este ca regulile jocului să fie cunoscute de comunitatea de afaceri, să existe înţelegerea în mediul de afaceri ca regulile să fie respectate. Aceste reguli pe care concurenţa loială le impune ar urma să devină un factor de stimulare a creşterii economiei, în special a dezvoltării businessului mic şi mijlociu, şi nu un factor ce limitează afacerile”.

„Putem spune cu certitudine că instituţia noastră a început să funcţioneze în anul trecut, pentru că anii 2012-2013 au fost o perioadă de tranziţie, cînd nu am avut adoptat cadrul normativ, cînd nu am avut constituit plenul Consiliului, care trebuia să fie votat de Parlament”, a menţionat Viorica Cărare.

Potrivit acesteia, pe parcursul anului trecut au fost în derulare 62 de dosare, dintre care 15 au fost iniţiate, iar alte 17 finalizate, ce se referă la acţiuni anticoncurenţiale ale agenţilor economici şi autorităţilor publice, în special ale celor locale.

„Obiectivul nostru este asigurarea unui mediu concurenţial adecvat. Studiile realizate de Consiliul Concurenţei şi respectiv Banca Mondială arată că cea mai mare problemă sînt reglementările excesive şi, în primul rînd, pe pieţele reglementate. Şi a doua problemă sînt barierele instituţionale”, a constatat preşedintele CC. Soluţionarea acestor probleme va duce „la liberalizarea pieţelor, care este un angajament asumat prin semnarea Acordului de Asociere cu UE”.

Consiliul Concurenţei a calculat în anul trecut, în premieră, cu utilizarea metodologiei OECD, „indicatorul de concurenţă, numit „indicatorul de reglementare a pieţei produselor”. Cu un punctaj de 2,56 dintr-un nivel maxim de 6 puncte, Republica Moldova se plasează printre ţările cu un nivel de concurenţă redus, după ţări ca Olanda, Slovacia, România, însă înaintea unor state ca India sau China. Reducerea indicatorului de concurenţă cu 0,5 puncte ar conduce la o rată medie anuală de creştere a Produsului Intern Brut cu 0,3 la sută, arată calculele Consiliului.

Viorica Cărare a mai subliniat că a fost elaborat Programul Naţional în domeniul Concurenţei şi ajutorului de stat, precum şi un plan de acţiuni, ce va fi prezentat spre dezbateri publice. Ea a apreciat acest program şi plan de acţiuni „o cale ce duce spre integrare europeană în plan economic”.

(Reporter V. Bercu, editor M. Jantovan)

img15003699

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!