ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Lingvistul Valentin Mîndîcanu ar fi împlinit astăzi 85 de ani

12:09 | 27.07.2015 Categorie: Cultură

Chişinău, 27 iul. /MOLDPRES/. Regretatul lingvist, traducător şi publicist Valentin Mîndîcanu ar fi împlinit astăzi 85 de ani, informează MOLDPRES.

S-a născut în 1930 în comuna Mihăileni, judeţul Bălţi, în familia lui Roman Mîndîcanu, care a fost învăţător şi al  lingvistului de talie mondială  Eugen Coşeriu. A studiat la Liceul „Ion Creangă” din Bălţi. În 1944, împreună cu familia, se refugiază în România, unde a absolvit liceul de la Craiova, avîndu-l coleg pe viitorul  actor comic Amza Pelea.

În 1951-1955, după repatriere, studiază la Institutul Pedagogic „Ion Creangă” din Chişinău. După absolvirea facultăţii, un timp lucrează  în calitate de  profesor la Şcoala Pedagogică din Călăraşi. În 1966 este angajat  ca redactor-stilizator la revista „Moldova”. Mai tîrziu a activat în calitate de traducător la Agenţia Telegrafică a Moldovei (ATEM), apoi ca redactor  la Enciclopedia sovietică moldovenească (1969), de unde a fost concediat, fiind acuzat de „românizarea limbii”.

A revenit la ATEM, unde a menţinut la un nivel apreciabil limba română în textele traduse, conferind această calitate chiar şi textelor oficiale, care  aprioric negau existenţa limbii române în stînga Prutului.

Debutează editorial cu lucrarea „Exprimarea corectă” (1967). Ca o reluare, revăzută şi completată a cărţii de debut, se prezintă volumul „Cuvîntul potrivit la locul potrivit” (1979, 1987).  A mai editat cărţile de eseuri şi memorii „Între acasă şi acasă”(2000) şi „Spărturi în gheaţa tăcerii” (2008). În 1988 a publicat articolul „Veşmîntul fiinţei noastre”, în care a abordat problema revenirii la grafia latină.

Valentin Mîndîcanu a fost deputat în primul Parlament al R. Moldova (1990-1994). În 2010 a fost decorat cu „Ordinul Republicii”. S-a stins din viaţă la 29 octombrie 2012 la Chişinău.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img15005002

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!