ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Franţa va decide în următoarele săptămîni soarta navelor Mistral destinate Rusiei

12:00 | 28.07.2015 Categorie: Externe

Paris, 28 iul. /MOLDPRES/. Președintele francez, François Hollande, a declarat luni, în cursul unui dineu cu jurnaliști acreditați la Palatul Elysee, că "în următoarele săptămîni" va lua o decizie referitoare la livrarea către Rusia a navelor Mistral, transmite AGERPRES, citată de MOLDPRES.

"Sîntem supuși unor obligații contractuale", a reamintit François Hollande în legătură cu livrarea către Rusia a celor două nave de proiecție și comandament (BPC), suspendată din cauza crizei ucrainene.

"Sîntem implicați în această discuție care se prelungește (cu Rusia) și care va duce neapărat la o decizie pe care va trebui să o iau și pe care o voi lua în următoarele săptămîni", a anunțat șeful statului francez.

Prima dintre cele două nave de asalt port-elicopter de tip Mistral, Vladivostok, trebuia livrată Moscovei la jumătatea lui noiembrie 2014, în timp ce a doua, Sevastopol, ar urma să fie livrată Rusiei teoretic în toamna lui 2015.

Parisul a anunțat la sfîrșitul lui noiembrie amînarea "pînă la noi ordine" a livrării navei Vladivostok, invocînd rolul Rusiei în conflictul din Ucraina.

Situația s-a deteriorat însă și Franța studiază în prezent diferite opțiuni posibile cu privire la soarta celor două nave militare.

Potrivit presei de la Moscova, Franța i-ar fi propus Rusiei să rezilieze oficial contractul privind livrarea vasele Mistral, rambursînd cele 785 de milioane de euro încasate, cu condiția să poată exporta navele.

Vînzarea către Rusia a două portelicoptere de tip Mistral, încheiată în 2011, în timpul președinției lui Nicolas Sarkozy, a fost evaluată la suma de 1,2 miliarde de euro. Aceste bastimente sînt nave de război polivalente care pot transporta elicoptere, tancuri sau găzdui la bord un stat-major.

 

/Editor M.Cucu/

img15005028

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!