ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Agricultura s-a menţinut pe o tendinţă de creştere în trimestrul doi

13:25 | 28.07.2015 Categorie: Economie

Chişinău, 28 iul. /MOLDPRES/. Sectorul agricol a înregistrat o creştere cu 2,8 la sută a producţiei în primul semestru faţă de perioada similară a anului precedent, peste aşteptările analiştilor şi oficialităţilor, care au mizat pe un avans mai mic. Majorarea a fost determinată de creşterea producţiei animaliere cu 6 la sută, căreia i-a revenit circa 88 la sută din volumul total al producţiei agricole, precizează Biroul Naţional de Statistică, informează MOLDPRES.

Ritmul de creştere a încetinit însă faţă de trimestrul întîi, cînd avansul a fost de 4,4 la sută, iar seceta a compromis o parte din recoltă, producţia vegetală a scăzut în şase luni ale acestui an cu 15,6 la sută faţă de perioada respectivă a anului precedent.

Este al treilea an consecutiv în care agricultura se menţine pe tendinţa de creştere. BNS a anunţat anterior un nivel de creştere surprinzător a producţiei agricole, de 8,2 la sută, în 2014 faţă de anul precedent. După avansul de 39,1 la sută în 2013, inclusiv a producţiei vegetale cu 61,8 la sută, experţii se aşteptau la o stagnare sau o creştere nesemnificativă în sectorul agricol.

Ministerul Economiei prognozează o creştere a producţiei agricole în acest an cu 1 la sută. „Se prevede că în cel mai bun caz volumul producţiei globale agricole va atinge nivelul anului precedent, conform scenariului pesimist este posibilă o scădere anuală de 10 la sută, avînd în vedere că acest nivel este cu 5 la sută superior celui obţinut în medie în ultimii cinci ani (2010-2014)”, sînt de părere economiştii Institutului Naţional de Cercetări Economice.

IDIS „Viitorul” estimează că producţia agricolă va înregistra o reducere de circa 14%. Rezultatele slabe din agricultură se vor datora „randamentelor scăzute din sectorul vegetal, în special a cerealelor din prima şi a doua grupă şi a culturilor tehnice (sfecla de zahăr, floarea soarelui). În sectorul animalier, dimpotrivă, vor fi remarcate unele semnale de înviorare timidă a activităților economice, rezultate prin restabilirea parţială a efectivelor de animale”.

(Reporter V. Berco, editor A. Răileanu)

img15005034

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!