ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ministerul Mediului: Nivelul scăzut al Nistrului nu va afecta asigurarea cu apă a populaţiei

14:45 | 28.07.2015 Categorie: Societate

Chişinău, 28 iul. /MOLDPRES/. Nivelul apei în rîul Nistru este scăzut, dar care încă nu poate fi catalogat drept critic. Solicitat de MOLDPRES, Lazăr Chirică, viceministru în exercițiu al Mediului, a informat că în pofida temperaturilor ridicate care se menţin mai multe zile situaţia acestui bazin acvatic este sub control.

„Pompele din sistemul de asigurare cu apă a populaţiei sînt acoperite cu apă şi nu avem semne că starea de lucruri s-ar putea schimba. Actualmente Nistrul este în regim de apă joasă, caracteristic pentru această perioadă a anului. Deocamdată nu putem vorbi de nivelul de etiaj al rîului (nivelul cel mai scăzut al apelor curgătoare) cînd specialiştii, de regulă,  bat alarma. Să nu uităm că bazinul de acumulare al rîului Nistru se află în zonă montană unde volumul de precipitaţii este mai mare, fapt care diminuează riscul secării”, a  menţionat Lazăr Chirică.

Totodată, oficialul a subliniat că Ministerul Mediului a întreprins măsuri de precauţie şi s-a adresat cu un demers colegilor din Ucraina să mărească capacităţile de deversare la nodul hidroenergetic Novodnestrovsk  în caz de eventuale situaţii de urgenţă.

În context, viceministrul a specificat că populaţia nu trebuie să aibă motive de îngrijorare. „Chiar dacă admitem că se ajunge la situaţie limită, există fîntîni subterane cu ape de adîncime care constituie rezerve de stat şi se folosesc în cazuri excepţionale. Însă deocamdată nu avem prilej de temeri că acestea ar putea fi utilizate”, a remarcat Lazăr Chirică.

(Reporter L. Grubîi, editor A. Răileanu)

img15005037

img15005037

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!