ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Tranzacţiile de vînzare-cumpărare a imobilului au înregistrat o creştere cu 29 la sută, în trimestrul doi

17:25 | 28.07.2015 Categorie: Economie

Chişinău, 28 iul. /MOLDPRES/. Tranzacţiile de vînzare-cumpărare a imobilului au înregistrat, în trimestrul doi 2015, cea mai puternică creştere din ultimii cinci ani, cu 29 sută față de perioada similară a anului precedent, informează MOLDPRES cu referire la date ale Întreprinderii de Stat „Cadastru”.

Statisticile cadastrale denotă o creştere mai mult decît dublă a tranzacţiilor în luna iunie, cînd au depăşit ca număr 10,7 mii, comparativ cu 4 141 în perioada respectivă din 2014. Experţii imobiliari explică această ascensiune prin consolidarea terenurilor agricole. Este vorba de vînzarea şi cumpărarea terenurilor. Piaţa imobilului locativ stagnează deja de mai mulţi ani, afirmă ei.

Situaţia de pe piaţa imobilului locativ din acest an este similară cu cea din 2013 şi 2014, cererea mică şi oferta la fel de mică pe piaţa secundară au dus la scăderea preţurilor la locuinţe. Date ale Bursei Imobiliare LARA arată că apartamentele din capitală s-au ieftinit uşor în prima jumătate de an, cu 2,6 la sută, pînă la 558 de euro pe metru pătrat.

În aprilie-iunie 2015 au fost încheiate 29,2 mii de tranzacţii imobiliare de vînzare-cumpărare, cu aproape 2 mii mai puţin decît în primele trei luni ale anului.

Datele Întreprinderii de Stat "Cadastru" mai relevă o creștere impresionantă, cu 21 la sută, a ipotecilor. Peste nouă mii contracte ipotecare au fost înregistrate în trimestrul doi, față de 7 438 în aceeași perioadă a anului trecut. Această creștere denotă faptul că tot mai mulți moldoveni își construiesc case sau apartamente în credit, apreciază experții.

Potrivit Întreprinderii de Stat Cadastru, în perioada aprilie-iunie a acestui an au fost înregistrate peste 78 mii de tranzacții cu bunuri imobile (vînzare–cumpărare, donaţii, schimb, moştenire), în creștere cu opt la sută față de aceeași perioadă a anului trecut. Tranzacţiilor cu bunurile imobile le-a revenit 71 la sută din totalul serviciilor de înregistrare.

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

img15005040

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!