ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Peste 6 milioane de dolari SUA au fost oferite grupurilor de agricultori pentru crearea infrastructurii post-recoltă

16:15 | 30.07.2015 Categorie: Economie

Chişinău, 30 iul. /MOLDPRES/. Un număr de 26 de grupuri de producători vor primi granturi în valoare totală de 6 milioane de dolari SUA pentru realizarea proiectelor sale investiționale, costul cărora atinge cifra de 15 milioane de dolari SUA. Proiectele au fost acceptate spre finanţare în cadrul Programului de granturi pentru infrastructura post-recoltă ”Accesul la piețele de desfacere” al proiectului Agricultura Competitivă în Moldova, informează MOLDPRES.

Anunţul a fost făcut astăzi de ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Ion Sula, în cadrul ceremoniei oficiale de înmînare a certificatelor confirmative de alocare a granturilor grupurilor de producători.

”Înmînăm certificatele confirmative la încă șapte grupuri de producători, care s-au ambiționat să efectueze investiții de aproximativ 4 milioane de dolari SUA, dintre care aproape 1,6 milioane de dolari SUA sînt acordate în calitate de grant”, a spus ministrul.

Cele șapte grupuri de producători au participat la al treilea concurs de proiecte, desfășurat în perioada aprilie-iunie 2015. În total au fost depuse 16 dosare de participare, dintre care Comisia de evaluare și selecție a aprobat spre finanțare 14 dosare.

”Infrastructura post–recoltă din Republica Moldova se va îmbogăți cu încă șapte frigidere cu capacități de păstrare de la 170 pînă la 1500 tone în Ialoveni, Căușeni, două în Edineț, Cahul, Ungheni și Hîncești. În special, ne bucurăm pentru proiectele care prevăd, în afară de depozitele frigorifice, și instituirea caselor de ambalare, precum este proiectul Cooperativei din Edineț, ”ASPECT FRUCT”, a menţionat ministrul Agriculturii.

Programul de granturi pentru infrastructura post-recoltă ”Accesul la piețele de desfacere” al proiectului Băncii Mondiale ”Agricultura Competitivă în Moldova” a fost lansat în 2014, fiind organizate trei runde de selectare a dosarelor. La concurs au participat 29 cooperative de întreprinzători agricoli, acceptați spre finanțare fiind 26 de grupuri din 14 raioane ale țării. Conform datelor oferite de Agenţia pentru Intervenţii şi Plăţi pentru Agricultură, 13 grupuri de producători agricoli deja au primit suportul financiar nerambursabil în valoare de 3,2 milioane de dolari SUA, imediat ce au venit cu confirmarea contribuției proprii în realizarea proiectelor investiționale.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază)

img15005089

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!