ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ministerul Economiei a confirmat că preţul la gazele naturale importate de R. Moldova s-a redus cu 17 la sută

17:28 | 31.07.2015 Categorie: Economie

Chişinău, 31 iul. /MOLDPRES/. Republica Moldova va achita, în trimestrul trei, pentru gazele naturale importate din Federaţia Rusă 210,21 dolari pentru mia de metri cubi, cu 42 de dolari mai puţin decît în trimestrul doi al anului 2015, relatează MOLDPRES.

„Preţul de import a scăzut cu 17 la sută comparativ cu aprilie-iunie anul curent. Concernul Gazprom a informat Moldovagaz că în trimestrul trei va livra Republicii Moldova gaze naturale la preţ de 210,2 dolari pentru mia de metri cubi”, a confirmat Serviciul de presă al Ministerului Economiei.

Potrivit acestuia, „Anexa la Contractul cu privire la condițiile de furnizare a gazelor naturale, semnată în noiembrie 2014, prevede revizuirea trimestrială a preţului în funcţie de costul mediu al gazelor furnizate de Gazprom în ţările Europei occidentale și valorile bursiere ale produselor din petrol - gazoil şi păcură”.

Date ale companiei Moldovagaz denotă că preţul gazelor s-a redus la cel mai jos nivel din ultimii cinci ani. În ianuarie 2010 Republica Moldova achiziţiona gaze la preţ de 231 de dolari SUA pentru o mie de metri cubi, care în următoarele trimestre a crescut succesiv şi a atins nivelul maxim de 402 dolari SUA, în trimestrul patru 2011.

În anul trecut preţul la gazele livrate Moldovei de Gazprom au oscilat în jurul a 380 de dolari SUA pentru o mie de metri cubi.

Printr-o decizie aprobată la 18 iulie, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a majorat tariful la gazele naturale pentru consumatorii finali în medie cu 15,4 la sută. „Deşi achiziţionăm gaze la un preţ mai mic, această scădere nu acoperă diferenţa formată ca urmare a deprecierii leului”, au declarat în şedinţa publică reprezentanţii Moldovagaz.

La cîteva zile după aprobarea de către ANRE a hotărîrilor de ajustare a tarifelor Moldovagaz s-a arătat nemulţumită de faptul că la stabilirea noului tarif nu au fost luate în calcul devierile financiare acumulate în urma deprecierii valutei naţionale în raport cu dolarul SUA şi a avertizat Consiliul de Administraţie al ANRE despre o posibilă contestare a hotărîrilor acesteia în instanţă de judecată.

Mai mulţi experţi sînt de părere însă că majorarea tarifelor la gaze nu este justificată, deoarece recalculat în lei moldoveneşti preţul de achiziţie este mai mic decît cel din septembrie 2011 cînd a fost stabilit vechiul tarif. Preţul de achiziţie în trimestrul trei 2011 a fost de 368 de dolari pentru o mie de metri cubi.

(Reporter V. Bercu, editor M. Jantovan) 

img15005129

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!