ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Găgăuzia a marcat 25 de ani de la proclamarea autonomiei

13:11 | 19.08.2015 Categorie: Regiuni

Chişinău, 19 aug. /MOLDPRES/. În UTA Gagauz-Yeri astăzi a fost marcată cea de-a 25-a aniversare de la proclamarea autonomiei. Cu acest prilej la Comrat au fost programate mai multe manifestări festive, transmite MOLDPRES.

Programul de acţiuni a demarat în dimineaţa zilei cu un serviciu divin oficiat la Catedrala Sf. Ioan Botezătorul din localitate. După aceasta la Palatul de cultură din oraş a avut loc o adunare solemnă cu participarea Prim-ministrului Valeriu Streleţ.

„Pe parcursul unui sfert de secol am demonstrat că avem dreptul la existenţă şi trebuie să facem tot posibilul ca UTA Gagauz-Yeri să fie o regiune cu înalte standarde sociale, infrastructură dezvoltată şi rezultate economice marcante”, a menţionat başcanul Irina Vlah în cadrul şedinţei.

La rîndul său, Valeriu Streleţ a declarat că evenimentul sărbătorit la Comrat este o dată deloc simplă în istoria R. Moldova, calificată destul de controversat atît la Chişinău, cît şi la Comrat. „Dar să nu uităm că sîntem un stat care promovează valorile democratice. Sîntem în aceeaşi barcă şi doar împreună vom reuşi să facem Republica Moldova un stat puternic, prosper şi liber”, a subliniat premierul.

Pe parcursul zilei în localităţile autonomiei se vor desfăşura competiţii sportive, programe artistice, care vor finaliza cu o paradă a  colectivelor muzicale din regiune.

În 1990 mişcarea Gagauz Halkî (poporul găgăuz) proclamă în raioanele Comrat, Ceadîr-Lunga şi Vulcăneşti aşa-numita Republica Găgăuză. În decembrie 1994 Parlamentul R. Moldova a recunoscut autonomia teritorială a găgăuzilor, iar în anul 1995 hotarele noii regiuni autonome au fost stabilite în urma unui referendum zonal. 

(Reporter L. Grubîi, editor L. Alcază)

img15005494

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!