ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Termenul de administrare specială a celor trei bănci a fost prelungit cu trei luni

18:44 | 26.08.2015 Categorie: Economie

Chişinău, 26 aug. /MOLDPRES/. Termenul de administrare specială și moratoriu la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank a fost prelungit cu trei luni, potrivit unei decizii adoptate astăzi de către Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM). Acesta este termenul maxim prevăzut de Legea instituțiilor financiare pentru administrarea specială, informează MOLDPRES.

Atribuţiile de administrare a uneia dintre cele mai mari bănci din Moldova - Banca de Economii, care de mai mulţi ani se confruntă cu mari probleme legate de recuperarea creditelor neperformante, au fost preluate de un administrator special, numit de banca centrală la sfîrșitul lunii noiembrie 2014. Banca Centrală a instituit administrare specială şi la Banca Socială și Unibank, pentru că între cele trei instituţii financiare au existat tranzacţii suspecte de miliarde de lei.

Ulterior, pentru a nu admite o situație de criză totală la cele trei bănci, BNM a acordat sub garanția Guvernului două credite în sumă de 9,5 miliarde și 5,6 miliarde de lei. În cazul în care aceste mijloace nu vor fi restituite de bănci, ele vor fi transformate în datorie de stat.   

BNM mai menționează într-un comunicat de presă difuzat astăzi că „planul de acțiuni elaborat de către Comitetul Național de Stabilitate Financiară, în vederea lichidării băncilor respective, va fi implementat la mijlocul lunii octombrie, după cum a fost preconizat”. Anterior s-a anunțat că o decizie privind lichidarea celor trei bănci, asupra cărora insistă instituțiile financiare internaționale, va fi adoptată pînă la 16 octombrie. De la 1 septembrie plățile sociale ce erau rulate prin Banca de Economii și Banca Socială vor fi transferate la întreprinderea de stat Poșta Moldovei.  

(Reporter V. Bercu, editor M. Jantovan)

img15005673

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!