ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Moldovenii care muncesc în străinătate trimit tot mai puţini bani acasă

11:28 | 27.08.2015 Categorie: Economie

Chişinău, 27 aug. /MOLDPRES/. Transferurile băneşti din străinătate în favoarea persoanelor fizice prin intermediul băncilor a scăzut în şapte luni a acestui an cu 30 la sută faţă de perioada similară a anului precedent, pînă la 662.12 milioane de dolari SUA, anunţă Banca Naţională a Moldovei (BNM). Este cel mai jos nivel din ultimii cinci ani și o cifră comparabilă cu cea înregistrată în anul de criză 2009, informează MOLDPRES.

Moldovenii care muncesc în străinătate trimit acasă tot mai puțini bani. Decalajul faţă de anul precedent a crescut sensibil în luna iulie, cînd au fost transferate cu 37 la sută mai puţine mijloace băneşti decît în perioada similară a anului precedent. Datele BNM relevă că în luna mai, intrările de bani pe canalul transferurilor prin sistemul bancar moldovenesc au scăzut cu 36 la sută faţă de aceeași perioadă a anului precedent, iar în iunie cu 30 la sută.

Scăderea transferurilor a fost cauzată, în cea mai mare parte, de reducerea cursului de schimb al leului față de dolarul SUA cu 15.6 puncte procentuale, în timp ce diminuarea transferurilor recalculate la cursul din anul precedent a avut o contribuţie de 14.4 puncte procentuale la scăderea totală, notează BNM.

Transferurile de mijloace băneşti din străinătate efectuate în favoarea persoanelor fizice (rezidente şi nerezidente) reprezintă sumele de bani remise în ţară prin intermediul sistemului bancar naţional, inclusiv prin sistemele de transfer internaţional de bani. 

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

img15005679

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!