ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ministerul Economiei a propus spre consultări publice un plan anticriză

11:42 | 27.08.2015 Categorie: Economie

Chişinău, 27 aug. /MOLDPRES/. Ministerul Economiei a prezentat ieri spre consultări publice şi a transmis Guvernului spre examinare un plan anticriză pentru perioada anilor 2015-2017. Planul conține un set de acțiuni orientate spre reanimarea economiei țării, astfel încît deja în anul 2016 aceasta să revină pe o traiectorie ascendentă, informează MOLDPRES.

Serviciul de presă al ministerului precizează că principalele obiective ale Planului sînt neadmiterea aprofundării în continuare a crizei economice şi readucerea acesteia pe o traiectorie de creştere. De asemenea, se preconizează fortificarea premiselor pentru dezvoltarea unei economii durabile și asigurarea stabilității macroeconomice.

În acest sens urmează să fie întreprinse acţiuni orientate spre crearea unui mediu de afaceri favorabil prin debirocratizarea şi demonopolizarea acestuia, diminuarea poverii administrative și fiscale. Atragerea investițiilor în toate sectoarele economiei naționale și promovarea unor politici comerciale eficiente este o altă ţintă a Ministerului Economiei.

Documentul a fost elaborat în contextul discuțiilor din cadrul ședinței Consiliului Economic al prim-ministrului din 13 august 2015.

Ministerul Economiei şi Fondul Monetar Internaţional prognozează o scădere a economiei moldoveneşti cu 1 la sută, în anul 2015, iar Banca Mondială cu 2 la sută. Centrul Analitic Independent Expert-Grup prognozează o scădere cu 0,2 la sută a Produsului Intern Brut în cazul unor evoluţii optimiste, în timp ce previziunile pesimiste arată o reducere de 1,8 la sută. Institutul Național de Cercetări Economice estimează o creştere economică de 0,6 la sută, în anul 2015, în cazul „unei gestiuni adecvate a riscurilor iminente”. Economiştii apreciază însă că în cazul lipsei unei gestiuni adecvate a riscurilor, „economia naţională ar putea intra în anul curent în recesiune, conform scenariului pesimist estimîndu-se o contractare a PIB în termeni reali cu 2% comparativ cu anul 2014”.

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

img15005680

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!