ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În Piaţa Marii Adunări Naţionale s-a desfăşurat Parada Portului Popular

14:07 | 27.08.2015 Categorie: Cultură

Chişinău, 27 aug. /MOLDPRES/. Douăzeci şi cinci de formaţii artistice din Republica Moldova au participat astăzi la cea de-a III-a ediţie a Paradei Portului Popular, care s-a desfășurat în Piaţa Marii Adunări Naţionale, organizate cu prilejul Zilei Independenţei, informează MOLDPRES.

Printre acestea au fost ansamblurile: „Lozioara” din satul Lozova, raionul Străşeni, „Şoimanii” şi „Cucoara” din Ratuş, Criuleni, „Romaniţa” de la Colegiul Naţional de Farmaceutică, „Urca” din oraşul Cluj, România, ”Izvoraş” din Horeşti, Ialoveni, Ansamblul de muzică şi dans „Cadîngea” din UTA Găgăuzia şi altele. De asemenea, a participat şi una dintre cele mai vechi formaţii de dans popular din ţară – „Veselia”, care în 2015 a împlinit 60 de ani de la fondare.

Un cuvînt de felicitare cu ocazia Zilei Independenţei a adresat celor prezenţi Preşedintele Parlamentului Adrian Candu. „Independenţa ne-a oferit şansa de a ne defini propriul destin. Apreciez foarte mult ideea de a organiza de Ziua Independenţei Parada Porului Popular, parte a identităţii şi a tradiţiilor poporului nostru. Portul popular ne reprezintă cu demnitate în lume”, a remarcat Adrian Candu.  

Prezentă la eveniment, ministrul Culturii Monica Babuc a menţionat în discursul său că portul naţional constituie mîndria noastră naţională.

Cele 25 de formaţii artistice au prezentat Jocul cel mare de sărbătoare şi Hora neamului nostru, fiind susţinute de Orchestra Ansamblului Naţional Academic de Dansuri şi Cîntece Populare „Joc”, dirijată de Marin Gheras.

Solicitat de MOLDPRES, membrul Ansamblului folcloric „Izvoraş” din Horeşti Dumitru Dicusară a afirmat că a venit cu o mare bucurie la această sărbătoare. „La vîrsta mea de 74 de ani îmi place să dansez şi să interpretez cîntece populare, pentru că avem un folclor bogat, care trebuie să fie cunoscut şi promovat în lumea întreagă”, a accentuat Dumitru Dicusară.

La rîndul său, Maria Maidan, membră a Ansamblului folcloric „Cimbrişor” din Găleşti, Străşeni, a spus că participă pentru prima dată la Parada Portului Popular. „Este foarte impresionant acest eveniment. Ar fi bine ca aceste costume să fie autentice, nu stilizate, şi să reprezinte fiecare localitate”, a constatat Maria Maidan.

Tot astăzi, în Piaţa Marii Adunări Naţionale şi în scuarul Catedralei „Naşterea Domnului” a avut loc o amplă expoziţie a meşterilor populari.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img15005689

img15005689

img15005689

img15005689

img15005689

img15005689

img15005689

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!