ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Chişinău au fost comemorate personalităţile care au luptat pentru Independenţă şi Limba Română

14:57 | 27.08.2015 Categorie: Societate

Chişinău, 27 aug. /MOLDPRES/. Zeci de cetăţeni s-au adunat astăzi la Cimitirul Central din strada Armenească din capitală pentru a-i comemora pe deputaţii primului Parlament, veteranii războiului de pe Nistru şi pe oamenii de cultură care au luptat pentru Independenţa Republicii Moldova şi Limba Română, informează MOLDPRES.

Evenimentul a fost organizat în cadrul sărbătorilor naţionale „Ziua Independenţei” şi „Limba noastră” de Societatea Culturală „Vatra”, în comun cu Primăria Municipiului Chişinău şi Uniunea Scriitorilor din Moldova.

Manifestarea a început cu un serviciu divin, oficiat de către un sobor de preoţi în frunte cu parohul Catedralei „Sfînta Teodora de la Sihla”, protoiereul mitrofor Ioan Ciuntu. În cadrul slujbei religioase au fost pomeniţi toţi cei care au luptat pentru suveranitate, independenţă, dar şi personalitățile notorii: Grigore Vieru, Doina şi Ion Aldea-Teodorovici, Ion Vatamanu, Leonida Lari, Lidia Istrati, Nicolae Sulac şi alţii.

Solicitat de MOLDPRES, preşedintele Societăţii Culturale „Vatra” Vlad Negruzzi a menţionat că această manifestare creştină este organizată al 20-a an la rînd. „Este un omagiu şi un gest de pietate, pe care îl aducem de fiecare dată înaintaşilor noştri trecuţi în eternitate”, a remarcat Negruzzi.

Prezent la eveniment, viceprimarul Chişinăului Nistor Grozavu a afirmat că autorităţile centrale şi locale se îngrijesc de memoria celor care au făurit independenţa ţării noastre. „Independenţa a fost plămădită cu 200 de ani în urmă, însă a fost obţinută abia în 1991, cînd, pe 27 august a fost votată de către deputaţii primului Parlament. Astăzi îi comemorăm pe membrii Sfatului Ţării, pe deputaţii primului Parlament, dar şi pe cei care au luptat în primăvara-vara anului 1992 pentru independenţa şi integritatea teritorială a Republicii Moldova”, a constatat viceprimarul.

Capela Corală „Moldova” a Companiei de Stat „Teleradio-Moldova”, dirijată de Valentin Budilevschi, a prezentat un program de muzică creştină şi patriotică.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img15005691

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!