ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

România va extinde proiectele de susținere a Republicii Moldova

19:04 | 27.08.2015 Categorie: Oficial

Chişinău, 27 aug. /MOLDPRES/. Proiectele de sprijinire a Republicii Moldova de către România au fost discutate astăzi de Președintele Parlamentului Andrian Candu cu Prim-ministrul României Victor Ponta, aflat în vizită la Chișinău, informează MOLDPRES cu referire la Direcția comunicare și relații publice a Legislativului.

În cadrul întrevederii oficialii au mai abordat o serie de subiecte de pe agenda relațiilor bilaterale, susținerea parcursului european al Republicii Moldova, evoluțiile politice și economice interne și au analizat evoluția proiectelor desfășurate în țara noastră cu sprijinul României.

Speakerul a adresat gratitudine și apreciere pentru sprijinul financiar acordat de România Republicii Moldova pe parcursul anilor, dar și pentru contribuția personală a Prim-ministrului Victor Ponta la buna desfășurare a unor proiecte precum cel de modernizare a grădinițelor din țară, renovarea și utilarea Institutului Mamei și Copilului, implementarea serviciului medical de urgență SMURD. Totodată, România finanţează o serie de proiecte în domenii precum justiţie şi afaceri interne, eficiență energetică, agricultură, educaţie, creşterea capacităţii instituţionale şi dezvoltarea societăţii civile.

”Odată cu învestirea Guvernului, care este susținut în implementarea reformelor de o majoritate parlamentară proeuropeană, vor fi continuate și extinse o serie de proiecte susținute financiar de România. Accesarea fondurilor europene pentru proiecte transfrontaliere este o altă prioritate în relațiile noastre bilaterale”, a menționat Andrian Candu.

Speakerul a mai subliniat importanța promovării unui mesaj comun privind integrarea europeană a țării noastre, pe care trebuie să-l susțină Republica Moldova și România în fața partenerilor externi de dezvoltare. Andrian Candu și-a exprimat deschiderea pentru organizarea unor acțiuni comune la nivel legislativ cu Parlamentul României și Parlamentul European.

În context, Andrian Candu a declarat că Președintele Camerei Deputaților a Parlamentului României, Valeriu Ștefan Zgonea, este așteptat la Chișinău în această toamnă pentru a discuta o serie de subiecte privind intensificarea cooperării interparlamentare. Totodată, oficialii urmează să semneze un nou protocol de cooperare între Secretariatul Parlamentului Republicii Moldova și Secretariatul Parlamentului României, precum și un plan de acțiuni de colaborare între cele două instituții.

La rîndul său, Victor Ponta a reconfirmat sprijinul necondiționat al României în integrarea europeană a Republicii Moldova, precum și în implementarea politicilor de dezvoltare a țării noastre.

”România va sprijini și în continuare Republica Moldova pentru ca proiectele începute să aibă continuitate, dar să inițiem și altele noi în domenii pe care autoritățile de la Chișinău le vor considera prioritare. De fiecare dată cînd venim în Republica Moldova vrem să vă găsim mai bine și să vedem lucruri cît mai bune”, a declarat Prim-ministrul României.

Cu ocazia Zilei Independenței, Președintele Parlamentului Andrian Candu i-a dăruit Prim-ministrului României Victor Ponta o ie. ”Este al treilea an cînd sînteți alături de noi de Ziua Independenței și acest lucru devine deja o tradiție. O tradiție ar trebui să fie și faptul ca la fiecare întrevedere pe care o vom avea să purtați haine naționale”, a spus Andrian Candu la finalul întrevederii.

(Editor A. Răileanu)

img15005696

img15005696

img15005696

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!