ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Președintele Nicolae Timofti a oferit o recepție consacrată Zilei Independenței

19:23 | 27.08.2015 Categorie: Oficial

Chişinău, 27 aug. /MOLDPRES/. Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a oferit astăzi o recepție consacrată Zilei Independenței, în cadrul căreia a ținut un discurs, comunică MOLDPRES citînd Serviciul de presă al instituției prezidențiale.

Prezentăm mai jos textul discursului președintelui Timofti.

„Domnule președinte al Parlamentului,

Domnule prim ministru,

Excelențele Voastre, doamnelor și domnilor ambasadori,

Distinși oaspeți,

Onorată asistență,

Aș începe prin a aduce un omagiu compatrioților noștri care au săvîrșit actul Independenței.

Mă refer aici atît la semnatarii Declarației de Independență, cît și la patrioții care au făcut parte din mișcarea de renaștere națională, care au apropiat, prin acțiunile lor energice și prin jertfa lor, momentul eliberării noastre.

Cenaclurile scriitorilor de la Teatrul de Vară, manifestațiile din Piața Marii Adunări Naționale, cîntecele patriotice despre limba română rămîn printre cele mai importante pagini din istoria noastră recentă, de care sîntem mîndri și care într-adevăr ne fac cinste.

Astăzi, privind în urmă, constatăm că am avut parte, în acești 24 de ani, și de împliniri, și de decepții. Am reușit multe, dar am comis și greșeli, din care credem că avem puterea de a învăța.

Ca președinte, mi-ași dori ca, de acum înainte, să tratăm lucrurile cu mai multă înțelepciune, cu mai puțină patimă, și cu mai multă dedicație pentru faptele concrete, pentru că ele, în definitiv, sînt cele care rămîn.

Ultimii ani ne-au demonstrat, prin realizările pe care le-am obținut, pe plan intern și în politica noastră externă, că cele mai temerare obiective pot fi atinse.

Călătorim liber în spațiul Schengen și sîntem asociați cu Uniunea Europeană. Avem instituții clar structurate și bine organizate, de factură europeană. E timpul să le remodelăm și pe celelalte, care au rămas încremenite într-o altă epocă, și să le punem în serviciul oamenilor.

Trebuie să admitem că evenimentele extrem de regretabile din sistemul financiar bancar, care ne-au pus într-o situație dificilă pe plan intern și extern, s-au produs nu fără folosirea abuzului, corupției și neglijenței.

Justiția trebuie să facă lumină în acest caz, iar societatea noastră – să respingă aceste practici nu doar nedemocratice, dar și foarte costisitoare, după cum se vede.

Soluția pentru situația dificilă din țară și din regiune trebuie să fie crearea unor instituții naționale puternice, care să fie suficient de rezistente și solide în fața diverselor provocări care s-au întețit în ultimii ani.

Criza din regiune s-a instalat ca urmare a unor politici revanșarde, ostile păcii, dar și din cauza slăbiciunilor instituționale ale unor țări ca Republica Moldova.

Doamnelor și domnilor,

În mai puțin de un an, am trecut prin două scrutine, parlamentar și local. E firesc ca aceste alegeri să fi influențat climatul politic din țara noastră.

Odată cu formarea recentă a unui nou Guvern, e important să ne concentrăm nu doar asupra politicii, ci, mai ales, asupra politicilor care să facă viața oamenilor mai bună.

Peste hotare avem mulți prieteni, în imediata noastră vecinătate, peste ocean, și pretutindeni în lume, care ne susțin în acest demers.

Putem afirma, fără putință de tăgadă, că cetățenii noștri își doresc să trăiască după legile democrației, în mod organizat și corect. Elitele au datoria să preia această vrere a poporului și să o transpună în politici corecte.

Astăzi, în zi de sărbătoare, mulțumesc tuturor concetățenilor mei care au lucrat pentru ca țara noastră să arate mai bine. Efortul fiecăruia dintre Dumneavoastră este important pentru anii care urmează.

Cred într-un viitor prosper al Republicii Moldova, în cadrul unei Europe unite. Așa să ne ajute Dumnezeu.

Vă mulțumesc”.

(Editor A. Răileanu)

img15005697

img15005697

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!