ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Chişinău a fost vernisată o expoziţie cu prilejul Zilei Independenţei Ucrainei

14:04 | 28.08.2015 Categorie: Cultură

Chişinău, 28 aug. /MOLDPRES/. La Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei a fost vernisată astăzi expoziţia artiştilor plastici ucraineni  din R. Moldova „Metamorfoze ale spaţiului III”. Evenimentul este dedicat Zilei Independenţei Ucrainei, informează MOLDPRES.

Expoziţia cuprinde circa 50 de lucrări a trei artişti plastici ucraineni, care locuiesc în Republica Moldova: Irina Şuh, Vasile Ivanciuc şi Alexandru Drobaha.

La eveniment au participat Însărcinatul cu Afaceri al Ucrainei în R. Moldova, Hennadii Alutkhov, reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Chişinău, alte persoane.

Solicitat de MOLDPRES, Însărcinatul cu Afaceri al Ucrainei în R. Moldova Hennadii Altukhov a menţionat că creația celor trei artişti plastici care fac parte din diaspora ucraineană se bucură de succes în ţara noastră, precum şi peste hotare.

Totodată, oficialul ucrainean a mulţumit  conducerii Republicii Moldova şi ambasadelor străine acreditate la Chişinău pentru susţinerea suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale a ţării sale. Referindu-se la relațiile bilaterale moldo-ucrainene, Hennadii Altukhov a constatat că dincolo de legăturile noastre istorice, R. Moldova şi Ucraina vor avea un viitor comun în familia europeană. 

La rîndul său, artistul plastic Alexandru Drobaha a afirmat că este pentru a treia oară cînd el împreună cu cei doi colegi ai săi – Irina Şuh şi Vasile Ivanciuc – îşi expun lucrările împreună.

„Pe noi ne leagă mai multe lucruri. Toţi trei am absolvit aceeaşi instituţie - Institutul de Stat de Arte Aplicative şi Decorative din oraşul Lvov, Ucraina. De asemenea, utilizăm aceleaşi tehnici în lucrările noastre”, a  precizat Alexandru Drobaha.

Potrivit preşedintelui Uniunii Artiştilor Plastici din R. Moldova, Dumitru Bolboceanu, cei trei pictori ucraineni sînt destul de activi în cadrul organizaţiei pe care o conduce. „Ei participă la mai multe expoziţii de grup şi sînt laureaţi ai concursurilor naţionale şi internaţionale”, a remarcat Dumitru Bolboceanu.

Manifestarea a fost deschisă cu intonarea Imnului de Stat al Ucrainei şi a celui al Republicii Moldova. În cadrul deschiderii oficiale au luat cuvîntul Însărcinatul cu Afaceri al Ucrainei în R. Moldova, Hennadii Altukhov, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova Dumitru Bolboceanu şi pictoriţa Irina Şuh.

Expoziţia va fi deschisă pînă la 3 septembrie.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img15005711

img15005711

img15005711

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!