ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un al doilea polițist ucrainean, rănit în violenţele de luni, a murit

13:20 | 01.09.2015 Categorie: Externe

Kiev, 1 sep. /MOLDPRES/.Un al doilea polițist ucrainean a decedat marți în urma rănilor, în timp ce alți nouă se aflau în stare gravă, la o zi după confruntările sîngeroase cu manifestanții de extrema dreaptă în fața parlamentului ucrainean, care protestau față de adoptarea unei reforme controversate ce atribuie mai multă autonomie regiunilor separatiste proruse, relatează AFP, preluată de AGERPRES şi MOLDPRES.

"Încă un membru al Gărzii Naționale s-a stins din viață din cauza rănilor ca urmare a exploziei unei grenade (...) ", a scris pe contul său de Twitter ministrul ucrainean de interne, Arsen Avakov.

Garda Națională ucraineană, aflată în subordinea Ministerului de Interne, este formată în principal din voluntari care fac parte din milițiile de autoapărare ale Maidanului, mișcarea de contestare proeuropeană din centrul Kievului, reprimată sîngeros în februarie 2014.

Anterior, o purtătoare de cuvînt a poliției ucrainene, Oksana Blișciuk, raportase "în total, 141 de răniți, spitalizați în diverse unități spitalicești din Kiev, între care 131 de polițiști, dintre care zece în stare gravă".

Adoptarea de către parlamentul ucrainean a unui proiect de lege privind descentralizarea care acordă o autonomie mai mare regiunilor separatiste proruse, aflate în război cu Kievul, a condus luni la confruntări sîngeroase între forțele de ordine și militanții de extrema dreaptă care se opun acestei reforme.

Inițial, un membru al Gărzii Naționale și-a pierdut viața, fiind lovit în inimă de o schijă, după ce o grenadă de luptă a fost detonată luni în fața clădirii parlamentului. Ulterior, oficiali ai Ministerului ucrainean de Interne au recunoscut că acesta a fost împușcat în inimă, potrivit Unian.

Aceasta este pentru prima dată cînd capitala Ucrainei devine teatrul unor astfel de violențe de la mișcarea proeuropeană din Piața Independenței (Maidan) din iarna 2013-2014, care a condus la căderea președintelui prorus Viktor Ianukovici.

 

/Editor M.Cucu/

 

img15005748

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!