ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Chişinău a avut loc o seară de comemorare a cîntăreţei Maria Bieşu

18:05 | 01.09.2015 Categorie: Cultură

Chişinău, 1 sep. /MOLDPRES/. Cîntăreața de operă Maria Bieșu, Artistă a Poporului, laureată a mai multor premii naționale și internaționale, a fost comemorată astăzi la Chişinău, la 80 de ani de la naştere, în cadrul Salonului muzical de la Biblioteca Naţională a Republicii Moldova, informează MOLDPRES.

Manifestarea a fost moderată de compozitorul Constantin Rusnac, secretarul general al Comisiei Naţionale a Republicii Moldova pentru UNESCO.

În discursul său, compozitorul Constantin Rusnac a menţionat că Maria Bieşu a fost o personalitate extraordinară, care a dus faima ţării în întreaga lume. „Noi am avut noroc s-o ascultăm pe cea mai mare Cio-Cio-San din lume şi trebuie să ne mîndrim cu asta. A fost invitată de mai multe ori la Teatrul Mare din Moscova, dar a refuzat. Era legată cu trup şi suflet de acest pămînt”, a remarcat Constantin Rusnac.

La rîndul său, preşedintele Uniunii Muzicienilor din Moldova, Aurelian Dănilă, a afirmat că nivelul artistic şi profesional al Teatrului Naţional de Operă şi Balet se datorează Mariei Bieşu. „A fost şi este unul dintre cele mai bune teatre din ex-URSS”, a accentuat Aurelian Dănilă.

În cadrul Salonului muzical, tineri interpreţi de operă au susţinut un concert în memoria regretatei cîntărețe.

Maria Bieșu s-a născut la 3 august 1935 în comuna Volintiri, raionul Ștefan Vodă. În 1956-1961 a studiat la Conservatorul de Stat din Chișinău. Fiind studentă, a cîntat în Orchestra de muzică populară ”Fluieraș” (1958). Din 1961 devine solistă la Opera Națională din Chișinău, pe scena căreia debutează în rolul Floria Tosca din opera omonimă de G. Puccini.

A urmat școala de stagiari La Scala din Milano cu Enrico Piazza (1965-1967). Din 1980, a fost cadru didactic la Conservatorul ”G. Musicescu” din Chișinău. În 1967 s-a învrednicit de premiul I la Concursul internațional ”Miura Tamaki” din Tokyo, Japonia. În același an i se conferă titlul de Artistă a Poporului din R. Moldova și în 1970 devine Artistă a Poporului din URSS.

S-a stins din viață la 16 mai 2012, în urma unei boli îndelungate.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img15005760

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!