ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A fost lansat albumul „Eminesciana plastică” de pictorul Ion Daghi

18:55 | 01.09.2015 Categorie: Cultură

Chişinău, 1 sep. /MOLDPRES/. Artistul plastic Ion Daghi şi-a lansat astăzi la Biblioteca Naţională a Republicii Moldova albumul „Eminesciana plastică”. Albumul cuprinde 39 de lucrări din creația pictorului, informează MOLDPRES.

Evenimentul a avut loc în cadrul celei de-a XXIV-a ediţii a Salonului Internaţional de Carte, care se desfăşoară la Chişinău în perioada 31 august-3 septembrie.

În discursul său, artistul plastic Ion Daghi a susținut că ”Eminescu este infinit în spirit şi forme”. „Citind creaţia lui Eminescu, întîlnim foarte des momente de amintiri despre dragoste, copilărie şi plai natal. Se creează impresia că, în starea cînd nu dispunea de timp sau era departe de a vedea fiinţa dragă şi natura pe care le adora mult, dar nu le simţea din plin – se dădea meditaţiei”, a menţionat Ion Daghi.

Potrivit academicianului Mihai Cimpoi, cele 39 de tablouri inspirate din opera geniului literaturii române, după numărul anilor de viaţă, vin nu doar să-l ilustreze, ci să-l completeze prin modul de a-l înţelege.

Ion Daghi s-a născut la 16 august 1936 în comuna Olişcani, judeţul Orhei (astăzi raionul Șoldănești). A absolvit şcoala Republicană de Arte Plastice (1960) şi Academia de Arte şi Design din oraşul Harkov, Ucraina (1967). Din 1980 este membru titular al Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova şi din 1990 – doctor în pedagogie. A avut mai multe expoziţii personale în R. Moldova şi România. Lucrările sale se păstrează în colecţii publice şi private din R. Moldova, România, Germania, Franţa, Belgia, Ucraina, Rusia şi Israel.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img15005761

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!