ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziţie de grafică a fost deschisă la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei

12:52 | 22.09.2015 Categorie: Cultură

Chişinău, 22 sep. /MOLDPRES/. La Muzeul Naţional de Artă al Moldovei a fost vernisată astăzi expoziţia „Ecoul timpului trecut”,  care prezintă 32 de lucrări din colecţia instituţiei, realizate de artişti graficieni autohtoni din perioada 1947-1992,  informează MOLDPRES.

Expoziţia este organizată în contextul Zilelor Europene ale Patrimoniului, desfăşurate în Republica Moldova pînă la 27 septembrie cu genericul „Patrimoniul industrial şi tehnic”.

Solicitată de MOLDPRES, Anastasia Gurschi, şefa secţiei expoziţii a muzeului sus-numit, a afirmat că lucrările sînt dedicate monumentelor istorice din patrimoniul cultural al Moldovei.

„Fiecare artist are felul său de a prezenta cetăţile, mănăstirile, bisericile, casele de locuit, străduţele vechi şi înguste etc. Este o expoziţie care merită atenţia tuturor admiratorilor de artă”, a menţionat sursa citată.

Printre autori sînt următorii artişti: Fiodor Naumov cu o serie de gravuri care prezintă imaginile cetăţilor medievale de la Soroca şi Tighina, Anton Mater cu lucrările „Palatul Manuc-Bei” şi „Apsida bisericii Adormirea Maicii Domnului din Căuşeni”, Ghenadii Zîcov cu seria de lucrări în linogravură color reprezentînd fortăreţele Hotin, Tighina, Soroca, Cetatea Albă şi mănăstirile Ţipova şi Japca, Boris Brînzei cu peisajele poetice înfăţişînd monumentele „Moara roşie” şi „Biserica Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena” din Chişinău, Victor Ivanov cu lucrarea „Strada veche Botezatu. Chişinău”, Boris Nesvedov cu gravura „Vechea Moldovă”.

În fiecare an, în luna septembrie, la iniţiativa Consiliului Europei şi a Uniunii Europene se sărbătoresc Zilele Europene ale Patrimoniului. Evenimentele dedicate acestor Zile au loc în circa 50 de ţări-parte la convenţiile europene referitoare la patrimoniul cultural, cu peste 20 mln de vizitatori anual. Timp de cîteva zile intrarea la diferite monumente şi situri este gratuită. Evenimentele pun în valoare monumente istorice, situri arheologice, colecţii de artă, meşteşuguri tradiţionale etc., permiţînd europenilor să cunoască patrimoniul cultural comun.

Expoziţia va fi deschisă pînă la 18 octombrie.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img15006256

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!