ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Reforma în domeniul administrației publice va fi implementată în R. Moldova cu suportul UE

12:49 | 23.09.2015 Categorie: Politică

Chişinău, 23 sep. /MOLDPRES/. Reforma în domeniul administrației publice va fi implementată în R. Moldova cu suportul Uniunii Europene. Proiectul ”Sprijin pentru îmbunătățirea în guvernare și management” (SIGMA) pentru evaluarea administrației publice a fost lansat astăzi, la Chișinău. La eveniment au participat prim-ministrul Republicii Moldova, Valeriu Streleț, ambasadorul Uniunii Europene în R. Moldova, Pirkka Tapiola, alți oficiali europeni, informează MOLDPRES.

Proiectul SIGMA a fost lansat la cererea Delegației UE în R. Moldova, pentru a efectua o analiză și o evaluare a administrației publice moldovenești, care va ajuta Guvernul să elaboreze și să implementeze reformele necesare în domeniile și sectoarele vulnerabile.

Prim-ministrul Valeriu Streleț a declarat că ”modernizarea și europenizarea este un deziderat pentru toate nivelurile, iar aplicarea acestui proiect este binevenită, deoarece Guvernul a creat recent un consiliu național care va monitoriza politicile de implementare a reformei administrative publice centrale și locale”.

Ambasadorul Uniunii Europene în R. Moldova, Pirkka Tapiola, a salutat inițiativa Guvernului de a implementa acest proiect în procesul de reformare a administrației publice. ”Accentul va fi pus pe transparența și dorința de a face schimbări. La fel se va cere foarte multă informație de la administrația publică, pentru a reuși ca sistemul să funcționeze normal într-o perioadă scurtă de timp”, a declarat oficialul european.

În cadrul proiectului SIGMA sînt expuse șase principii de bază, cum ar fi cadrul strategic al reformei administrației publice, elaborarea și coordonarea de politici, serviciul public și managementul resurselor umane, responsabilitatea, prestarea serviciilor și managementul finanțelor publice.

Obiectivul principal al proiectului SIGMA este de a consolida reforma administrației publice, de a sprijini dezvoltarea socio-economică prin consolidarea capacităților sectorului public, îmbunătățirea guvernării orizontale și punerea în aplicare a reformelor administrației publice.

(Reporter P. Beregoi, editor A. Răileanu)

img15006290

img15006290

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!