ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Partenerii de dezvoltare s-au arătat dispuşi să susţină proiecte de dezvoltare regională în R. Moldova

13:55 | 09.10.2015 Categorie: Regiuni

Chişinău, 9 oct. /MOLDPRES/. Perspectivele dezvoltării regionale şi posibilităţile de susţinere a unor proiecte de importanţă socială au fost discutate ieri la Chişinău în cadrul unei şedinţe cu participarea partenerilor de dezvoltare ai R. Moldova, comunică MOLDPRES.

Vasile Bîtca, ministrul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, a informat că autorităţile locale au înaintat  circa două sute de proiecte investiţionale. “Dintre acestea, peste 80 de proiecte cu valoarea de aproximativ trei milioane de euro au fost selectate pentru implementare. Suportul partenerilor în acest domeniu este important şi benefic, deoarece Fondul Naţional de Dezvoltare Regională are resurse limitate. Doar prin eforturi consolidate putem accelera realizarea activităților planificate", a subliniat oficialul.

La rîndul său, şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Pirkka Tapiola, a menţionat că dezvoltarea regională este un element esențial pentru o ţară prosperă. “UE a susținut proiecte de dezvoltare regională încă din anul 2000, iar cetățenii R. Moldova trebuie să simtă personal rezultatele acestor programe. Acum este necesar ca în procesul de dezvoltare regională să existe o implicare mai accentuată a societății civile și a sectorului privat", a punctat Pirkka Tapiola.

La aceeaşi reuniune, ministerul de resort a prezentat Strategia Naţională de Dezvoltare Regională pînă în anul 2020, precum şi Programele sectoriale regionale Sud, Centru şi Nord.

În urma discuţiilor pe marginea acestor documente, partenerii de dezvoltare şi-au exprimat disponibilitatea de a susţine în continuare dezvoltarea echilibrată a regiunilor R. Moldova şi lansarea de noi parteneriate. Prioritare vor fi proiectele de aprovizionare cu apă şi canalizare, gestionarea deşeurilor, reabilitarea drumurilor locale ş.a.

(Reporter L. Grubîi, editor A. Răileanu)

img15006759

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!