ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În R. Moldova a început Săptămîna Europeană a Democraţiei Locale

14:46 | 12.10.2015 Categorie: Politică

Chişinău, 12 oct. /MOLDPRES/. Programul Comun de Dezvoltare Locală Integrată împreună cu autorităţile centrale va desfăşura în decurs de o săptămînă mai multe activităţi menite să aducă cetăţenii mai aproape de deciziile primăriei, informează MOLDPRES.

Peste 100 de activităţi vor fi organizate în 30 de primării pentru ca cetăţeni să cunoască mai bine bugetul localităţii, cum sînt cheltuiţi banii, cine sînt consilierii locali şi cum se pot înscrie la audierile publice ale primarilor.

Activităţile se desfăşoară în contextul Săptămînii Europene a Democraţiei Locale, la iniţiativa Cancelariei de Stat şi cu susţinerea financiară a Guvernului Danemarcei.

Sergiu Ceauş, secretar general adjunct al Guvernului, a afirmat astăzi în cadrul unei conferințe că încurajează autorităţile locale să continue iniţiativele de acest gen, pentru că „numai astfel poate fi stabilită o comunicare eficientă cu cetăţenii”. „Punem un accent deosebit pe îmbunătăţirea procesului de guvernare locală prin acţiuni de promovare a transparenţei decizionale şi îmbunătăţirii dialogului cu membrii comunităţilor”, a mai declarat Sergiu Ceauş.  

Dafina Gherceva, coordonator rezident în Republica Moldova al Organizaţiei Naţiunilor Unite, a menționat că la momentul actual în R. Moldova persoanele în vîrstă, precum şi cei cu handicap, au acces limitat la luarea deciziilor la nivel local. „Pentru dezvoltarea armonioasă a fiecărei localităţi, dar şi a ţării în ansamblu, trebuie să fie mobilizate minorităţile etnice şi religioase”, a adăugat Dafina Gherceva.

Săptămîna Transparenţei se va desfăşura în toată ţara în perioada 12-18 octombrie. Evenimentul are ca scop apropierea autorităţilor locale de cetăţeni şi informarea acestora cu privire la toate activităţile desfăşurate de primării.

(Reporter A. Buzu, editor A. Răileanu)

img15006811

img15006811

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!