ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Gheorghe Duca a lansat un apel public cu privire la noul proiect de reformare a Academiei de Științe a Moldovei

15:34 | 12.10.2015 Categorie: Societate

Chişinău, 12 oct. /MOLDPRES/. Președintele Academiei de Științe a Moldovei (AȘM), academicianul Gheorghe Duca, a lansat astăzi un apel public către politicieni, dar și către actorii implicați în domeniul științei, cu privire la elaborarea și punerea în aplicare a unui nou proiect de reformare a instituției, informează MOLDPRES.

Potrivit președintelui AȘM, autoritățile ar trebui să renunțe la ideea de a „ciopîrți domeniul științei” și i-a îndemnat să promoveze un proiect autentic european, ce va consolida comunitatea științifică și societatea civilă.

”AȘM a elaborat un nou proiect, care prevede formarea unui Consiliu Național Consultativ pentru Cercetare - Dezvoltare, din care vor face parte prim-ministrul, miniștri, membri din domeniul cercetării și dezvoltării, și ai businessului, constituirea Agenției naționale pentru cercetare și inovare; instituirea finanțării din trei surse: instituțională, publică și cofinanțare; reformarea AȘM și reorganizarea Consiliului Național pentru Acreditare și atestare”, a spus Duca.

Totodată, academicianul a vorbit și despre realizările pe care le-a înregistrat AȘM în ultimii ani. Potrivit acestuia, în ultima perioadă ”au fost create condiții necesare de lucru pentru savanți și pentru tinerii cercetători, a fost mărit salariul savanților de șapte ori, s-au majorat bursele de doctorat, a început construcția locuințelor pentru tineri cercetători, infrastructura și baza tehnico-științifică a fost renovată ș.a.”.

Noul proiect de reformare a Academiei de Științe a Moldovei va fi prezentat Guvernului pentru aprobare în cel mai scurt timp.

(Reporter P. Beregoi, editor A. Răileanu)

img15006812

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!