ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Securitatea energetică a R. Moldova a fost discutată la Bruxelles cu reprezentanții Comisiei Europene

08:55 | 13.10.2015 Categorie: Oficial

Chişinău, 13 oct. /MOLDPRES/. Prim-ministrul Valeriu Streleț a discutat, în cadrul vizitei pe care a întreprins-o ieri la Bruxelles, cu vicepreședintele Comisiei Europene pentru Uniunea Energetică, Maroš Šefčovič, a relatat agenției MOLDPRES  Biroul comunicare și relații cu presa al Guvernului.

În cursul întrevederii, Premierul a menționat că domeniul securității energetice este unul dintre subiectele prioritare pentru Republica Moldova și a salutat sprijinul constant al UE pentru consolidarea capacităților energetice prin realizarea proiectelor de infrastructură în domeniul energetic Ungheni-Chișinău. Premierul s-a referit, în mod special, la interconectorul Iași-Ungheni și necesitatea extinderii gazoductului pe segmentul Ungheni-Chișinău. Maroš Šefčovič a propus ca după finalizarea studiului de fezabilitate, experții moldoveni și europeni să elaboreze un Plan de Acțiuni pentru cooperarea și atragerea asistenței financiare din partea structurilor donatoare. Vicepreședintele Comisiei Europene a apreciat înalt interesul Guvernului față de dezvoltarea surselor alternative de energie, menționînd că UE este dispusă sa acorde expertiza necesară în acest domeniu. 

În cadrul discuțiilor, Valeriu Streleț a menționat ajustarea legislației Republicii Moldova în domeniul energetic la standardele UE, referindu-se în particular la transpunerea în cadrul normativ a Pachetului III Energetic. 

Cu ocazia întîlnirii, Prim-ministrul a semnat Memorandumul de Înțelegere privind participarea țării noastre în Grupul de lucru de nivel înalt pentru interconectarea conductelor de gaz în Europa Centrală și de Sud-Est (CESEC), ceea ce va spori accesul Republicii Moldova la rețelele regionale de aprovizionare cu gaze naturale. 

Valeriu Streleț s-a întîlnit, la Bruxelles, și cu vicepreședintele Comisiei Europene Valdis Dombrovskis, responsabil de moneda Euro și dialog social. Cei doi oficiali au discutat despre stabilitatea macroeconomică din Republica Moldova, despre situația din domeniul financiar-bancar, dar și despre acțiunile întreprinse de autoritățile de la Chișinău în vederea stabilizării sectorului bancar. Prim-ministrul a apreciat expertiza acordată în acest sens de UE. În cadrul discuțiilor, interlocutorii au reiterat importanța încheierii unui Memorandum cu FMI pentru a putea continua realizarea programelor de asistență financiară, oferite de UE. 

(Editor M. Jantovan)

img15006826

img15006826

img15006826

img15006826

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!