ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ambasadorul SUA la Chişinău s-a pronunţat pentru implementarea cît mai rapidă a reformelor în R. Moldova

14:40 | 13.10.2015 Categorie: Politică

Chişinău, 13 oct. /MOLDPRES/. În cadrul unui discurs public „Moldova and the United States: How Trials and Tribulations Shape a New Democracy”, („R. Moldova şi Statele Unite: cum încercările şi necazurile formează o nouă democraţie”), susţinut astăzi la Universitatea Liberă Internaţională din Moldova (ULIM), James D. Pettit, Ambasadorul SUA  la Chişinău, s-a pronunţat pentru  implementarea cît mai rapidă a reformelor în ţara noastră, informează MOLDPRES.

În debutul prelegerii diplomatul şi-a exprimat punctul său de vedere asupra presiunilor şi crizelor cu care se confruntă democraţiile incipiente în tranziţie.

În continuare oficialul s-a referit la calea parcursă de SUA în dezvoltarea sa economică, politică, socială şi sub alte aspecte, de la declararea Independenţei pînă în prezent. În context, Ambasadorul James D. Pettit  a menţionat că Statele Unite  s-a confruntat cu mai multe provocări şi probleme de ordin social, politic şi economic pe parcursul istoriei sale, pînă a ajuns la democraţie.

„SUA nu este o ţară perfectă, dar în cele din urmă am găsit soluţii la problemele cu care ne-am ciocnit. R. Moldova are avantaje de a însuşi lecţia pe care am trecut-o noi. Pe ruinele războiului civil din 1860 ne-am născut ca o naţiune şi o ţară puternică.  Naţiunea noastră are un concept: să fii american înseamnă să te supui Constituţiei şi să participi activ la viaţa societăţii”, a accentuat Ambasadorul SUA în R. Moldova.

Înaltul oaspete al ULIM-ului a subliniat că  R. Moldova trebuie să treacă prin această perioadă de încercări, să implementeze reformele, să combată corupţia, să facă ordine în sistemul bancar, iar cetăţenii să participe activ la viaţa societăţii.

„Aştept cu nerăbdare să văd cum R. Moldova va creşte şi se va mişca înainte”, a mai afirmat Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chişinău.

James D. Pettit a depus jurămîntul în calitate de Ambasador al SUA în Republica Moldova pe 16 ianuarie 2015 și a înmînat scrisorile de acreditare Președintelui Nicolae Timofti pe 30 ianuarie acelaşi an. Din noiembrie 2010 Ambasadorul James D. Pettit a deținut funcția de Asistent Adjunct al Secretarului de Stat pentru servicii acordate cetățenilor peste hotare, Biroul Afacerilor Consulare al Departamentului de Stat.

El a absolvit Universitatea de Stat din Iowa, licențiat în studii internaționale și limba rusă și este magistru în studii strategice naționale, National War College. Vorbește rusa, spaniola, germana, dialectul mandarin al limbii chineze și recent a studiat româna în cîteva luni înainte de venirea sa în R. Moldova.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img15006848

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!