ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziţie personală a pictoriţei Valentina Brîncoveanu a fost inaugurată la Chişinău

18:01 | 13.10.2015 Categorie: Cultură

Chişinău, 13 oct. /MOLDPRES/. La Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei a avut loc astăzi vernisajul expoziţiei personale a pictoriţei Valentina Brîncoveanu „Chişinăul de ieri şi de azi”, relatează MOLDPRES.

Expoziţia cuprinde 48 de lucrări, realizate de autoare de-a lungul anilor.

Solicitat de MOLDPRES, criticul de artă Constantin Spînu a menţionat că expoziţia de astăzi a Valentinei Brîncoveanu este semnificativă din mai multe puncte de vedere.

Potrivit sursei citate, pe de o parte, pictoriţa face un bilanţ al creaţiei, atingînd o vîrstă frumoasă, iar pe de alta, încununează prin această expoziţie mai multe decenii de muncă asiduă şi zvîcnire spirituală în contextul nemijlocit al Chişinăului de ieri şi de azi.

„Astăzi străzile Chişinăului, prin tonalitatea şi profunzimea culorii operei Valentinei Brîncoveanu cheamă spre meditaţie, de a contempla lumea în permanentă schimbare. O temă aparte în creaţia ei din ultimii ani sînt secvenţele nocturne ale oraşului vechi, prin care artista îşi exprimă anumite note nostalgice de trecere în timp a lumii materiale, dar şi o anumită taină ce rămîne adînc în sufletul fiecăruia dintre noi”, a remarcat Constantin Spînu.

Valentina Brîncoveanu  s-a născut la 24 octombrie 1950  în oraşul Chişinău. În 1971 a absolvit Colegiul de Arte Plastice „I. Repin” din capitală. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova (din 1985). A avut mai multe expoziţii în ţară şi peste hotare. Lucrările ei se găsesc în colecţii private din Brazilia, Bulgaria, Franţa, Germania, Israel, Italia, R. Moldova, România și Rusia.

Expoziţia va fi deschisă timp de trei săptămîni.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)
 

img15006854

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!