ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Expoziţia Internaţională “INFOINVENT” a întrunit peste 100 de participanţi din R. Moldova şi alte ţări

16:14 | 25.11.2015 Categorie: Economie

Chişinău, 25 nov. /MOLDPRES/. La Centrul “Moldexpo” din Chișinău a fost inaugurată astăzi Expoziţia Internaţională Specializată “INFOINVENT”, ediţia a XIV-a, la care participă peste 100 de instituţii din domeniile ştiinţei şi inovării, învăţămîntului superior, inventatori şi oameni creativi din 11 ţări, inclusiv R. Moldova, România, Belarus, Lituania, Polonia, Malaiezia și Canada, informează MOLDPRES. 

Evenimentul, care se va desfăşura pînă pe 28 noiembrie, este organizat de Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), în parteneriat cu Academia de Ştiinţe a Republicii Moldova (AŞM), Agenţia pentru Inovare şi Transfer Tehnologic (AITT) şi CIE “Moldexpo”.

Prezent la deschiderea expoziţiei, Octavian Apostol, director general al AGEPI, a salutat participanţii şi a subliniat că acesta este un eveniment major pentru activitatea ştiinţifică şi inovaţională din R. Moldova. 

La rîndul său, Ion Tighineanu, prim-vicepreşedinte al Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova, a subliniat că acest eveniment “are tradiţii frumoase şi pe parcursul anilor, ne-am convins că multe invenţii, prezentate la expoziţie, au fost implementate cu succes”. 

Participanţii la expoziţie au fost salutaţi și de Roman Chircă, director general al Agenţiei pentru Inovare şi Transfer Tehnologic, care a apreciat promovarea, în cadrul acestei manifestări, a potenţialului bogat al invenţiilor, elaborate în Republica Moldova şi le-a dorit succese participanţilor în stabilirea contactelor de colaborare cu parteneri din alte ţări.

Programul expoziţiei include mai multe activităţi, printre care: Primul Forum al Femeilor Inovatoare şi Antreprenoare din Republica Moldova, o masă rotundă cu genericul “Istorii de succes ale businessului creativ”, Bursa invenţiilor şi tehnologiilor noi în domeniul eficienţei energetice şi valorificării surselor regenerabile de energie” ş.a.

Pe 27 noiembrie, în Pavilionul central al CIE “Moldexpo” va avea loc festivitatea de premiere a laureaţilor  Expoziţiei Internaţionale “INFOINVENT”. Printre cele mai importante distincţii, care vor fi acordate, se înscriu: Premiul Guvernului Republicii Moldova “Cel mai dotat inventator”, distincţii ale Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale, medalii instituite de AGEPI, menţiuni şi diplome ale AŞM şi AITT, precum şi premii speciale şi distincţii ale saloanelor internaţionale de invenţii, reprezentanţii cărora participă tradiţional la Expoziţia Internaţională “INFOINVENT”.

(Reporter A. Mardare, editor L. Alcază)

img15008175

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!