ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Procurorii au pornit două cauze penale în privința MoldovaGaz și ChișinăuGaz

13:52 | 26.11.2015 Categorie: Societate

Chişinău, 26 nov. /MOLDPRES/. Procurorii au pornit două cauze penale în privința MoldovaGaz și ChișinăuGaz pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari, depășirea atribuțiilor de serviciu și practicarea ilegală a activității de întreprinzător. Declaraţia a fost făcută astăzi de către procurorul Vitalie Busuioc după efectuarea percheziţiilor la aceste instituţii, informează MOLDPRES.

Potrivit reprezentanților Procuraturii Generale, MoldovaGaz și ChișinăuGaz au încheiat ilegal un contract cu un agent economic care procura gaze la un preț redus, iar cheltuielile erau trecute la pierderi și plătite de consumatorii casnici.

„Factorii de decizie respectivi au pus în aplicare o schemă prin care unor agenți economici și firmei se livrau gaze naturale evitînd introducerea acestor cantități în datele contabile ale întreprinderilor. Ulterior agenții economici livrau gazele unor persoane fizice și juridice, iar cantitatea de gaze transmisă clandestin era trecută ca pierderi din sistemul de alimentare cu gaze şi ulterior era achitată de către consumatori”, a menționat procurorul Vitalie Busuioc.

Oamenii legii susţin că timp de patru ani agentul economic la sediul căruia se efectuează percheziții ar fi livrat gaz obținut prin scheme clandestine în valoare de 31 mln de lei.

Magistraţii au suspiciuni şi faţă de  procurarea de către Moldovagaz a diferitelor piese și mecanisme de distribuție a gazelor naturale la prețuri de trei ori mai mari decît costul lor real.

Procuratura Generală  a efectuat în această dimineaţă  percheziţii în birourile de serviciu şi la domiciliile directorilor şi ale altor factori de decizie din companiile „ChişinăuGaz” şi „MoldovaGaz”, la sediul unui agent economic, precum şi la domiciliile unor persoane fizice. Persoanele vizate în acest dosar riscă pînă la 10 ani de închisoare.

(Reporter A. Plitoc, editor M. Jantovan)

img15008206

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!