ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A fost vernisată expoziţia de artă contemporană „Autumnala-2015”

18:27 | 26.11.2015 Categorie: Cultură

Chişinău, 26 nov. /MOLDPRES/. La Centrul  Expoziţional „C. Brâncuşi” al Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova a fost vernisată astăzi expoziţia-concurs de artă contemporană „Autumnala-2015”, informează MOLDPRES.

Expoziţia cuprinde 130 de lucrări, realizate de 125 de artişti plastici din ţară.

Solicitat de MOLDPRES, viceministrul în exerciţiu al Culturii, Gheorghe Postică, a menţionat că, înfiinţată în anul 1956,  din 2005  aceasta este o expoziţie-concurs şi, tot de atunci, ea e sprijinită financiar şi de ministerul de resort, care acordă Marele Premiu. „Mă bucur că avem trei expoziţii anuale importante - expoziţia de primăvară, cea de toamnă şi Saloanele Moldovei”, a subliniat Gheorghe Postică.

Potrivit preşedintelui Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova, Dumitru Bolboceanu, aceasta este expoziţia de bilanț al unui an de creaţie.  „În 2015 am avut 34 de expoziţii şi, pînă la sfîrşitul anului, urmează să fie vernisate încă două  expoziţii personale. A fost un an de succes, creativ, dar foarte greu din punct de vedere financiar. Totuşi, am găsit mijloace băneşti ca să acoperim valoarea financiară a premiilor pe diferite genuri”, a accentuat Dumitru Bolboceanu.

Premiul Ministerului Culturii a fost decernat pictorului Dumitru Peicev pentru lucrarea „Dolna toamna”.  Vladimir Palamarciuc a intrat în posesia premiului de excelenţă acordat de UAP.

Totodată, Gheorghe Şoitu a luat premiul pentru pictură,  Anatol Danilişin – pentru grafică, Virgil Tecuci - pentru artă decorativă, Mihai Damian – pentru sculptură, Ruslan Roşca – premiul pentru tineret, iar Tudor Stăvilă – premiul pentru critică de artă.

De asemenea,  au fost acordate două diplome de onoare ale Ministerului Culturii și cinci diplome de merit ale UAP.

Expoziţia de artă contemporană  „Autumnala-2015” va fi deschisă pentru publicul larg  pînă la 13 decembrie.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img15008218

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!