ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Delegația R. Moldova în CUC susține că reprezentanţii Tiraspolului continuă să tensioneze artificial situația din Zona de Securitate

09:47 | 27.11.2015 Categorie: Oficial

Chişinău, 27 nov. /MOLDPRES/. La întrunirea Comisiei Unificate de Control (CUC) de ieri, delegația Federației Ruse a inițiat din nou desfășurarea şedinţei neordinare, pe agenda căreia figurau aceleași subiecte legate de aprobarea candidaturii unui membru al componentei ruse în CUC și rotația unor observatori militari ruși, au comunicat pentru MOLDPRES surse din cadrul Biroului pentru reintegrare.

Cu referire la primul subiect, delegaţia moldovenească a menționat despre inoportunitatea abordării acestuia și a reiterat necesitatea luării în considerație a recomandărilor vociferate în cadrul a 10 ședințe consecutiv.

”În ceea ce ţine de subiectul al doilea, delegația Republicii Moldova a propus repetat aprobarea conform procedurii stabilite a noilor observatori militari ruși și a reamintit despre necesitatea trecerii necondiționate la discutarea subiectului liberei circulații, tergiversat sub diverse pretexte de către reprezentanții Tiraspolului din 29 ianuarie 2015. Într-o manieră uzuală deja, reprezentanții Federației Ruse și cei din partea Tiraspolului, din nedorința de a avansa discuțiile pe problemele enumerate, au blocat din nou lucrările ședinței, fără a trasa o perspectivă clară în acest sens”, se menționează într-un comunicat de presă al Biroului pentru reintegrare.

În cadrul şedinţei, delegaţia Republicii Moldova a înmînat tuturor reprezentanţilor în Comisie o adresare, în care a solicitat părții transnistrene să stopeze acțiunile cu caracter provocator din perimetrul Zonei de Securitate și în imediata apropiere (utilizarea neautorizată a spațiului aerian), precum și să se abțină de la tensionarea situației în regiune.

Totodată, reieșind din unele semnale operative referitor la posibilitatea desfășurării unor eventuale scenarii cu caracter destabilizator în perioada așa-numitului ”scrutin electoral” din regiune, preconizat pentru 29 noiembrie 2015, către componenta transnistreană s-a intervenit cu apelul de a întreprinde toate măsurile necesare pentru a menține situația în albia normalității, cu respectarea regimului existent în Zona de Securitate și neadmiterea încălcării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.

”În aceeași ordine de idei, atenționăm populația și cetățenii străini aflați în Republica Moldova asupra necesității de a se abține de la deplasări neîntemeiate în regiunea transnistreană în perioada 28-29 noiembrie 2015, pentru a evita potențiale incidente și provocări premeditate din partea reprezentanților structurilor de forță din regiune”, se mai precizează în comunicatul Biroului pentru reintegrare.

(Editor L. Alcază)

img15008226

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!