ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Tendința de creștere a veniturilor din vînzarea serviciilor de telefonie fixă se menține și după nouă luni

16:41 | 30.11.2015 Categorie: Economie

Chişinău, 30 nov. /MOLDPRES/. Tendința de creștere a veniturilor din vînzarea serviciilor de telefonie fixă, consemnată în primul trimestru, se menține și după nouă luni, deși ritmul s-a redus pînă la 1,4 la sută față de ianuarie-septembrie 2014, informează MOLDPRES.

Piaţa serviciilor de telefonie fixă a revenit pe o creştere de 4,5 la sută, în primul trimestru al anului curent, după ce şase ani consecutiv vînzările au fost într-o scădere continuă, pe fondul unei diminuări nesemnificative a numărului de abonaţi.

Cifra de vînzări pe acest segment de piaţă a depășit în nouă luni 765 de milioane de lei, precizează un comunicat al Serviciului de presă al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI). Însă numărul de abonaţi la serviciile de telefonie fixă și traficul de voce în rețelele fixe continuă să scadă. Astfel, în ianuarie-septembrie 2015, numărul de abonaţi la serviciile de telefonie fixă s-a redus cu 1 la sută faţă de finalul anului 2014, iar traficul total de voce în reţelele fixe a scăzut cu 21,4 la sută faţă de nouă luni ale anului trecut.

Experții constată că telefonia fixă a început să piardă teren după dezvoltarea în ascensiune rapidă a telefoniei mobile şi lansarea unor pachete mai atractive de către companiile care oferă aceste servicii, precum şi dezvoltarea serviciilor voce prin reţeaua Internet. Pe de altă parte, tarifele la convorbirile telefonice fixe nu au fost modificate de mai mulţi ani pentru a fi aliniate la costuri. 

Potrivit datelor statistice raportate ANRCETI de către cei 25 de furnizori activi de servicii de telefonie fixă, diminuarea numărului de abonaţi a fost cauzată de scăderea bazei de abonaţi a Moldtelecom cu 1,6  la sută. Pe de altă parte, baza cumulativă de abonaţi a celor 24 de furnizori alternativi de telefonie fixă a crescut cu 4,4 la sută.

În nouă luni ale anului curent cel mai mare jucător de pe piaţa de telefonie fixă - Moldtelecom - a deţinut, în funcţie de venituri, o cotă de piaţă de 93,5 la sută, iar cei 24 de operatori alternativi luaţi împreună – o cotă de 6,5 la sută.

(Reporter V. Bercu, editor M. Jantovan) 

img15008313

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!