ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Președintele Nicolae Timofti a participat la summit-ul ONU privind schimbările climatice

19:57 | 30.11.2015 Categorie: Oficial

Chişinău, 30 nov. /MOLDPRES/. Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a participat astăzi la Conferința Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice, care se desfășoară în capitala Republicii Franceze, Paris, a relatat pentru MOLDPRES Serviciul de presă al Președinției.

Șeful statului a ținut un discurs, în cadrul reuniunii, în care a vorbit despre contribuția R. Moldova la reducerea efectelor schimbărilor climatice și a prezentat viziunea țării noastre cu privire la politicile internaționale de mediu.

„Țara noastră promovează principiile dezvoltării durabile şi contribuie activ la atingerea obiectivelor Convenţiei-cadru privind schimbările climatice (…). Guvernul moldovean a stabilit obiective naţionale în vederea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră în sectoare cheie precum transportul, agricultura, industria şi managementul deşeurilor. Pînă în anul 2020 ar urma să fie redus în proporţie de 20% consumul de energie, iar 20% din energia consumată să fie produsă din surse regenerabile”, a declarat Președintele Timofti.

Nicolae Timofti a mai spus că angajamentele țării noastre pentru acest domeniu sînt expuse în textul Acordului de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană, aflat în stadiu de implementare, și asupra căruia „ne vom concentra în mod sporit după depășirea crizei politice pe care o traversăm în prezent”.

În debutul discursului său, șeful statului a adus un omagiu victimelor atacurilor teroriste de la Paris. „Prezența noastră la Paris este dovada solidarităţii cu poporul francez şi cu victimele atacurilor teroriste din 13 noiembrie”, a spus Președintele Timofti.

În cursul vizitei sale în Republica Franceză, Nicolae Timofti a avut un șir de discuții informale cu șefi de stat și de guvern, făcînd schimburi de opinii cu Președintele României, Klaus Iohannis, Cancelarul german, Angela Merkel, Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, Președintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, Președintele Albaniei, Bujar Nishani, Prim-ministrul Georgiei, Irakli Garibashvili, și Prim-ministrul Estoniei, Taavi Roivas. De asemenea, Președintele a avut o întrevedere oficială cu omologul său sîrb, Tomislav Nikolić, cu care a convorbit despre relațiile bilaterale.

(Editor M. Jantovan)

img15008322

img15008322

img15008322

img15008322

img15008322

img15008322

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!