ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

PLDM va participa la negocierile privind formarea unei majorități parlamentare

21:12 | 30.11.2015 Categorie: Politică

Chişinău, 30 nov. /MOLDPRES/. Consiliul Național Politic al Partidului Liberal Democrat din Moldova a decis astăzi că formațiunea va participa la negocierile privind formarea unei majorități parlamentare, transmite MOLDPRES.

Anunțul a fost făcut de către președintele interimar al PLDM Valeriu Streleț. „Pornind de la obiectivul asumat de către PLDM de a scoate instituțiile independente ale statului din captivitate, avînd în vedere eșecul PD în angajamentul public de a crea o majoritate capabilă să învestească un guvern funcțional, cît și agravarea dramatică a situației economice și sociale, cauzată de demisia Guvernului AIE-3 prin votul comun cu comuniștii și socialiștii, conștientizînd complexitatea problemelor pe care urmează să le soluționeze clasa politică în perspectivă imediată, inclusiv prin învestirea unui guvern care, fără participarea PLDM nu poate pretinde a fi proeuropean, Consiliul Politic Național al PLDM decide de a delega Biroului Permanent Central al PLDM și fracțiunii parlamentare sarcina de a iniția consultări și discuții politice în vederea învestirii unui guvern care să mențină R. Moldova pe făgașul integrării europene”, a declarat Streleț. 

"Mîine vom lansa invitaţiile pentru discuţii şi consultări către partidele care şi-au anunţat disponibilitatea de a participa la constituirea unei majorităţi pentru învestirea Guvernului şi sperăm că acest proces să decurgă cît se poate de prompt", a menționat Valeriu Streleţ.

PLDM a reiterat obiectivele principale: adoptarea unei foi de parcurs de scoatere a instituțiilor de sub subordonare partinică, constituirea unui Guvern condus de un premier neafiliat politic, crearea condiţiilor egale pentru toate părţile participante la consultări.

Valeriu Streleț a anunțat că, în decizia Consiliului, PLDM își asumă să asigure „caracterul public al discuțiilor și consultărilor politice pe durata perioadei următoare”.

Guvernul AIE III condus de premierul Valeriu Streleț a fost demis la 29 octombrie curent cu votul a 65 de deputaţi PD, PCRM și PSRM. Ulterior, conducerea PD a anunțat demararea negocierilor pentru crearea unei noi coaliții de guvernare.

(Editor A. Răileanu)

img15008323

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!