ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Experții BM propun evaluarea instituțiilor publice în funcție de deschiderea față de mediul de afaceri

18:52 | 22.01.2016 Categorie: Economie

Chişinău, 22 ian. /MOLDPRES/. Zece autorități publice vor fi evaluate, anual, pentru a identifica gradul de deschidere față de mediul de afaceri din Republica Moldova. Metodologia de evaluare a performanței, elaborată cu susținerea Proiectului Ameliorarea Competitivității II (PAC II) și a Ministerului Economiei stabilește un mecanism unitar și 21 de indicatori pentru evaluarea performanței autorităților publice în procesul de reglementare a activității de întreprinzător, informează MOLDPRES.

Documentul a fost prezentat în cadrul ședinței Grupului de lucru pentru reglementarea activității de întreprinzător. Evaluarea performanței va fi efectuată, anual, cu începere din 2016 și va cuprinde un număr de 10 autorități publice, ca Inspectoratul Ecologic de Stat, Serviciul de Supraveghere de Stat a Sănătăţii Publice, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor etc.

Aceste autorități au cel mai mare impact asupra mediului de afaceri din Republica Moldova, iar selectarea acestora s-a axat în special pe următorii factori: gradul de implicare în procesul de emitere a actelor permisive; numărul de acte permisive aflate în competența autorității publice; numărul de întreprinderi vizate de reglementarea autorității, existența competențelor în domeniul efectuării controalelor. Indirect va fi evaluată și activitatea ministerelor responsabile de elaborarea politicilor în domeniile ce ține de competența autorităților supuse evaluării performanței.

În baza rezultatelor evaluării va fi elaborat clasamentul autorităților publice și se va monitoriza progresul anual. Rezultatele evaluărilor vor fi făcute publice.

Aplicarea metodologiei va responsabiliza funcționarii care interacționează direct cu agenții economici, pe de o parte, iar pe de altă parte, va contribui la monitorizarea și implementarea reformelor cu impact direct asupra mediului de afaceri, este de părere Aureliu Casian, directorul executiv al Unității de implementare a PAC II.

Progresul anual privind deschiderea autorităților de reglementare față de mediul de afaceri va fi monitorizat de către un grup de lucru compus din reprezentanți ai Cancelariei de stat, Secretariatului Evaluării Impactului de Reglementare și a mediului de afaceri – Confederația Patronatelor și Camera de Comerț și Industrie.

Cu un buget total de 45 milioane de dolari SUA, PAC II va fi implementat în perioada 2015-2019. Proiectul își propune să îmbunătățească mediul de afaceri prin susținerea Guvernului în implementarea strategiilor orientate spre crearea unui mediu de afaceri favorabil, reducerea constrângerilor și costurilor pentru gestionarea afacerii.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază) 

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!