ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În R. Moldova va fi organizat un referendum pentru alegerea directă a șefului statului

10:32 | 29.01.2016 Categorie: Politică

Chişinău, 29 ian. /MOLDPRES/. După mai multe dezbateri în majoritatea parlamentară, autoritățile au decis să accepte organizarea unui referendum constituțional pentru alegerea directă a Președintelui țării. Anunțul a fost făcut astăzi în cadrul unui briefing de speakerul Andrian Candu, informează MOLDPRES.

Potrivit lui Candu, decizia a fost luată în urma examinării revendicărilor înaintate de liderii protestatarilor, care  însă au refuzat astăzi să vină la întrevedere. ”Un dialog înseamnă negociere și nu insistență. Nu poți schimba regulile unui joc democratic doar invocînd strada.  Noi totuși am încercat să găsim cîteva soluții și acceptam organizarea unui referendum constituțional pentru alegerea directă a șefului statului, iar o lege în acest sens ar putea fi votată în Parlament chiar la una din primele ședințe”, a opinat Președintele Legislativului.

Conform sursei citate, în discuție cu majoritatea parlamentară au fost puse și celelalte revendicări ale protestatarilor printre care și demisia șefilor mai multor instituții de stat. ”Ce ține de demisii aș fi vrut să discut cu ei. De exemplu, la CEC mandatele membrilor expiră chiar în februarie, am vrut să le oferim dreptul de a avea cîte un reprezentant în această instituție.  Cît privește CNA și PG, aceste instituții sînt în proces de reformare. La Banca Națională conducerea este în demisie. O discuție cu liderii protestatarilor urma să vizeze și acest subiect. În lista de revendicări se regăsea și eliberarea lui Grigori Petrenco, în acest caz ar fi ilegal să intervenim, dar propunem crearea unei comisii parlamentare care ar monitoriza situația și ar preveni eventuale abuzuri”, a specificat speakerul.

El a adăugat că dizolvarea Parlamentului, așa cum cer protestatarii este imposibilă deoarece această instituție nu se poate autodizolva, iar teza precum că demisia Guvernului ar genera anticipate este falsă deoarece conform legii ar trebui să treacă alte trei luni pînă la învestirea unui nou Executiv. ”Alegerile anticipate ar complica și mai mult situația din țară și ar putea genera o criză financiară și socială profundă. Guvernarea înseamnă responsabilitate dar și compromis atunci cînd este nevoie”, a conchis Candu.

Aseară liderii celor trei grupuri de protestatari, Igor Dodon, Renato Usatîi și Andrei Năstase au anunțat că nu vor participa la întrevederea cu speakerul Andrian Candu,  ci îl așteaptă pentru discuții în cadrul unui forum civic.

(Reporter A. Zara, editor M. Jantovan)

img16000743

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!