ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Expert-Grup a propus șapte măsuri urgente pentru consolidarea sistemului bancar moldovenesc

13:03 | 08.02.2016 Categorie: Economie

Chişinău, 8 feb. /MOLDPRES/. Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” a prezentat astăzi într-o conferință de presă un plan de redresare a sectorului bancar. ”Acest plan trebuie realizat în cel mult doi ani. Situaţia este foarte gravă şi necesită acţiuni”, a declarat directorul executiv al Expert-Grup, Adrian Lupușor, informează MOLDPRES.

Criza bancară care a perturbat economia moldovenească în 2015 poate fi atenuată printr-un Plan care include 7 soluții urgente, implementate atît la nivelul BNM și altor instituții relevante, cît și la nivelul băncilor comerciale, consideră experții. Acest plan ”ar atenua consecințele crizei și preveni crize similare pe viitor”.

Soluţiile propuse de economiști se referă la întărirea independenţei Băncii Naționale a Moldovei, fortificarea monitorizării şi supravegherii bancare, sporirea transparenţei acţionarilor din sistemul bancar, îmbunătăţirea guvernanţei corporative în bănci. De asemenea, dezvoltarea mecanismelor de responsabilizare a managerilor bancari, sporirea capacităţii băncilor de a absorbi pierderi ar duce la consolidarea sistemului bancar.

Potrivit experților, este necesară instituirea unui mecanism clar de evaluare a „calității” acționarilor pentru a nu admite deținerea acțiunilor bancare de către persoane cu profil de integritate dubios. În acest sens, acțiunile trebuie să vizeze implementarea testului de integritate și transparență și facilitarea schimbului de informații cu statele de reședință ale beneficiarilor finali ai băncilor.

Expert-Grup pledează pentru promovarea unui Cod general de Guvernanță Corporativă. Autorii studiului propun dezvoltarea principiului verificării duble, dar și implementarea mecanismului în care acționarii sub obligați să acopere din sursele proprii pierderile și orice alte consecințe ale managementului defectuos.

Se impune interzicerea oricăror interacțiuni dintre bănci și companiile din regiunile care nu respectă standardele de transparență, precum și armonizarea deplină a legislației autohtone cu prevederile UE în domeniul spălării banilor, se mai menționează în studiu.

Totodată, Expert-Grup se angajează să monitorizeze acțiunile autorităților orientate spre stabilizarea sectorului bancar și prevenirea crizelor similare pe viitor.

(Reporter V. Bercu, editor M. Jantovan)

img16001035

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!